NordNews
Avem ce spune

România a donat R. Moldova un milion de pastile de iodură de potasiu. În prezent nu există pericol radiologic

România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Donația vine ca urmare a discuțiilor purtate de ministra sănătății, Ala Nemerenco, cu omologul său român, Alexandru Rafila.

Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

„ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu există pericol radiologic și a îndemnat populația la calm.

De cealaltă parte, șeful Direcţiei generale Asistenţă Medicală și Socială din cadrul Primăriei Chișinău acuză Ministerul Sănătății și alte structuri competente că „nu anunță nimic și nu ghideaza populația ce sa facă în caz de un dezastru nuclear”.

„Suntem la cca 740 km distanță de orașul Zaporizhzhia (Zaporojie) din Ucraina. Urmărim doar din mass-media știrile despre incidentele la centrala nucleară din acest oraș. În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toata certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear. Dar există un risc probatoriu – fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată.  Ministerul Sănătății, alte structuri competente nu anunta nimic si nu ne ghideaza ce sa facem in caz de un dezastru nuclear. Suntem totuși sau nu în Stare de Urgență pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina și a riscurilor de securitate din regiune? Unde este comunicarea publică despre acțiunile necesare în caz de scurgeri radioactive si, apropo, despre Rezilienta? Unde sunt acele broșuri, pliante, spoturi video și audio pentru diseminare publică și difuzare prin mass-media? Unde este lista publicată pentru populație cu refugiile și adăposturile pentru protejare? Unde sunt sfaturile pentru populație cum să se protejeze în condiții casnice?”, a scris pe pagina sa de Facebook, Boris Gîlca.
Totodată, specialiștii din cadrul Direcției Generale Asistență Medicală și Socială au venit cu mai multe recomandări în caz de dezastru nuclear”.
  • Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.
  • Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.
  • Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
  • Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.
  • Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.
  • Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrates pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.
„Medicii ne spun că Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică. Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparate…”, a conchis Boris Gîlca.
Banner DRRM Noiembrie 2022
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"