NordNews
Avem ce spune

România și Italia sunt principalii parteneri comerciali ai R. Moldova de la începutul anului 2020

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS) valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în șapte luni ale anului curent a constituit 893,5 miloane de dolari sau 64,7% . Totodată, importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale altor parteneri strategici.

Astfel, volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 a însumat 357,05 milioane de dolari. În același timp, volumul importurilor din România în șapte luni ale anului curent, a constituit 348,73 milioane de dolari. Drept urmare, soldul comercial al Republicii Moldova cu România în ianuarie-iulie 2020 s-a ridicat la 8,32 milioane dolari. Astfel, România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova.

Cel de al doilea partener comercial al țării noastre din top 10 țări UE este Italia, pe piața căreia, în perioada de referință, am exportat produse în valoare de 124,2 mln USD și am importat mărfuri  în valoare de 192,7 mln USD. Printre principalele țări europene, pe care țara noastră își exportă produsele mai sunt Germania, Polonia, Cehia, Spania, Grecia, Bulgaria, Franța, Olanda.

În aceeași perioadă, exportul mărfurilor moldovenești pe piața CSI a însumat 220,8 milioane de dolari cu o pondere în totalul exporturilor de 16%, iar importurile au constituit 733,6 milioane de dolari. În Federația Rusă exporturile s-au cifrat la 137,49 milioane dolari, iar exportul produselor rusești în țara noastră a însumat 337,61 milioane dolari. Potrivit datelor pentru ianuarie-iulie 2020, pe piața belarusă, am exportat mărfuri în valoare de 37,9 milioane dolari și am importat de 56,5 milioane dolari. Pe piața ucraineană am exportat mărfuri în sumă de 33,7 milione de dolari și am importat în sumă de 276,3 mln USD.

România a devenit principalul importator de produse moldovenești, astfel devansând de câteva ori ceilalți parteneri strategici la acest capitol. Acest fapt vorbește despre o cooperare strategică dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații. În continuare, Ministerul Economiei și Infrastructurii își îndreaptă eforturile pe implementarea unei agende bilaterale complexe cu toți partenerii existenți, dar și pe extinderea cadrului de cooperare comercial-economică cu cât mai multe țări pentru a oferi producătorilor noștri acces la noi piețe de desfacere”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

În celelalte țări ale lunii, în perioada ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 264,9 mln USD și a importat în sumă de 829,6 mln USD.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"