
Dacă R. Moldova s-ar confrunta cu lipsa de gaze naturale, o oră ar fi de ajuns ca problema să fie rezolvată, dacă Chișinăul va cere ajutorul Bucureștiului, susține Directorul TransGaz România, Ion Sterian, scrie Deschide.md.
Întrebat într-un interviu, dacă România ar putea să ajute R. Moldova, în caz că ar avea nevoie de gaze, Ion Sterian a răspuns: „Bineînțeles! Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”.
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional la începutul lunii octombrie 2021. R. Moldova a primit atunci o anumită cantitate de gaz din România pentru a menține presiunea necesară în sistem. Cu o lungime de circa 150 km dintre care 110 km pe teritoriul R. Moldova, gazoductul interconectează rețelele de gaze din România și R. Moldova, asigurând statului acces la piața energetică europeană.
În martie 2022, ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, anunța că România este dispusă să participe la securitatea energetică a R. Moldova prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României.
Recent, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, s-a adresat public Guvernului României să redirecționeze spre R. Moldova stocurile de gaze naturale planificate pentru încălzirea orașului Iași.