NordNews
Avem ce spune

Românii din Republica Moldova vor avea acces pe piața muncii din România

Deputatul Constantin Codreanu, alături de deputatul Petru Movilă și alți parlamentari de la București au inițiat un proiect de lege care va deschide piața muncii din România pentru românii din Republica Moldova și alte state nemembre ale Uniunii Europene.
Inițiativa legislativă, cu impact pozitiv atât pentru piața muncii din România, cât și pentru etnicii români din comunitățile istorice din afara granițelor, vizează completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Inițiativa prevede completarea OG nr. 25/2014  cu o nouă literă, având următorul cuprins: „n) străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetățeni ai Republicii Moldova și ai altor state în care există comunități de români, care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an”. Această prevedere elimină obligativitatea obținerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE, potrivit Infoprut.ro.
„Propunerea legislativă completează OG nr. 25/2014 cu prevederea legală conform căreia străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetățeni ai Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Serbia, dar și din statele balcanice sau alte state pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an, fără a fi necesară obținerea avizului de angajare de către angajator. Considerăm că propunerea legislativă va aduce beneficii economiei românești şi va crea oportunități de colaborare mai strânse cu statele vecine. Această inițiativă este binevenită în contextul economic și social actual la nivel european și global”, a precizat deputatul Constantin Codreanu pe marginea inițiativei legislative introduse în Parlament.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"