NordNews
Avem ce spune

Rosian Vasiloi, bănuit de neglijență în serviciu, în dosarul privind atacul de la Aeroport: Mă angajez să cooperez în totalitate cu organul de urmărire penală

Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, în legătură cu atacul armat care a avut loc al Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie. Chiar dacă procurorul de caz nu ar fi solicitat suspendarea provizorie din funcție, Vasiloi declară că urmează să solicite concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile.

„Am fost informat cu privire la ordonanța emisă de către Procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, în care am fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, legată de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, în sala de sosiri din Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit prevederilor art. 197 al. 1 al. 3, procurorul nu a considerat necesară suspendarea mea provizorie din funcție. Cu toate acestea, am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale.

În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile”, a scris pe pagina sa de Facebook, Rosian Vasiloi.

Șeful Poliției de Frontieră declară că va coopera cu oamenii legii pentru stabilirea adevărului legat de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, soldate cu decesul a doi angajați.

„Reiterez că în contextul luptei împotriva amenințărilor externe și a războiului hibrid dus de Federația Rusă, am colaborat strâns cu partenerii noștri interni și externi pentru a asigura integritatea și securitatea frontierei Republicii Moldova. Mulțumesc colegilor și partenerilor noștri pentru sprijinul constant și cooperarea strânsă în această perioadă. Mă angajez în continuare să cooperez în totalitate cu organul de urmărire penală și să răspund cu demnitate și onoare, astfel încât adevărul să fie stabilit și să reconfirm încrederea în demnitatea de ofițer pe care am onorat-o întotdeauna”, a mai scris Rosian Vasiloi.

La finalul postării, șeful Poliției de Frontieră a exprimat condoleanțe familiilor victimelor atacului armat de la Aeroport.

„Doresc să exprim din nou condoleanțele mele sincere familiilor victimelor tragicului incident din Aeroportul Internațional Chișinău și să asigur cetățenii că, indiferent de circumstanțe, securitatea și integritatea frontierelor noastre rămân prioritare. Unicul interes pe care l-am avut și îl voi avea în continuare – este serviciul Patriei și a cetățeanului”, a conchis Rosian Vasiloi.

Amintim că, pe 30 iunie un cetățean din Tadjikistan, căruia i s-a interzis intrarea în Republica Moldova, a deschis focul asupra a doi angajați de la AIC, un polițist de frontieră și un angajat al Serviciului de securitate al Aeroportului Chișinău.

La două luni de la tragedie, nouă angajați ai aeroportului au fost sancționați disciplinar, dintre care patru au fost demiși.

 

 

Urmărește știrile NordNews și pe canalele de Telegram și YouTube

📣 Susține echipa NordNews pe PATREON!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"