NordNews
Avem ce spune

Rosneft a pierdut 115 miliarde de ruble într-o zi din cauza conflictului din Venezuela

În contextul protestelor masive din Venezuela împotriva regimului Maduro, care a oferit companiei petroliere „Rosneft” dreptul de explorare a unui segment de câmpuri petroliere în schimbul investiției a 5 miliarde de dolari, acțiunile companiei ruse s-au devalorifzat până la valoarea minimă din această lună. Prețul de piață al gigantului petrolier din Rusia a pierdut aproximativ 115 miliarde de ruble. 5 miliarde de dolari,  promise lui Maduro, echivalează cu 10 % din profitul anual al Rosneft-lui, obținut din vânzările externe și trei pătrimi din rezervele de numerar din conturile firmei.
Rușii sunt implicați în 5 proiecte petroliere pe teritoriul Venezuelei în parteneriat cu compania națională PDVSA, care a falimentat între timp: în trei dintre ele cota parte a Rosnefti este de 40%, în alte două – reprezintă între 26,6% și 32%.
Amintim că, în ultimii 6 ani, economia Venezuelei era dirijată direct de Kremlin, iar acțiunile lui Maduro erau coordonate de consilierul lui Putin – Glazyev și de echipa acestuia. În decurs de doi ani, economia țării din America Latină a scăzut cu 33%, valuta națională s-a depreciat de 44 de mii de ori, iar rata inflației a ajuns la 1 700 000%.
În momentul de față, liderul opoziției venezuelene Juan Guaido s-a autoproclamat „președinte în exercițiu”. Deși Guaido este susținut masiv de cetățenii venezueleni, Maduro deține încă controlul asupra forțelor de securitate, trezoreriei statului și întreprinderilor de stat.


 
Statele Unite ale Americii, Columbia, Paraguay, Ecuador, Peru, Costa – Rica, Chile, Argentina, Canada, Brazilia și Georgia. Uniunea Europeană n-a ocupat încă o poziție oficială. Mexic și Cuba sunt de partea lui Maduro. La Caracas au ieșit în stradă peste un milion de oameni. În regiunea Petra, au fost reținuți, în decursul a trei zile, peste 218 protestatari. În urma altercațiilor, au murit 4 oameni.

https://twitter.com/i/status/1088395578998964224


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"