NordNews
Avem ce spune

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, determinând o reacție negativă din partea mai multor miniștrii de externe europeni, scrie digi24.ro.

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania după alegerile naționale care au fost urmate de ample proteste împotriva președintelui Aleksandr Lukaşenko.

Agenția de știri rusă TASS a raportat miercuri că mandatul a fost emis inițial în Belarus, dar se extinde și în Rusia datorită unui acord bilateral între țări. Fosta contracandidată a președintelui Aleksandr Lukașenko este căutată pentru „încălcarea Codului Penal”.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat pe Twitter că a fost „uimit” să afle despre mandat.

„Nu a comis nicio crimă. Aceasta este o intervenție directă și nejustificată în afacerile interne ale Belarusului și afectează în continuare posibilitatea dialogului politic”, a scris Rinkēvičs pe Twitter .

Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a pus la îndoială și mandatul.

„Svetlana Tsikhanouskaya insistă să păstreze dialogul cu Rusia. În schimb, Rusia emite un mandat pentru arestarea ei. Ciudat, ei chiar nu știu unde se află?”, a scris Linkevicius.

Svetlana Tihanovskaia, 38 de ani, îşi revendică victoria în alegerile prezidenţiale din 9 august în faţa lui Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere în funcţia de şef al statului este foarte contestată şi a provocat manifestaţii fără precedent. De atunci, Tihanovskaia a fost constrânsă să se refugieze în Lituania.

După ce a avut o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit marţi şi cu cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, ea a avut întrevederi cu preşedinţii polonez şi lituanian.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"