NordNews
Avem ce spune

Rusia acuzată că folosește bombe cu dispersie asupra zonelor populate din Ucraina

Biroul ONU pentru drepturile omului spune că a primit „informații credibile” cu privire la mai multe cazuri în care forțe ruse au folosit muniție cu dispersie în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea unor astfel de arme ar putea constitui crime de război, relatează Reuters, transmite deschide.md.

Din cauza efectelor lor extinse, utilizarea muniției cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului internațional umanitar care guvernează desfășurarea ostilităților”, a spus purtătorul de cuvânt al biroului, Liz Throssell.

Reamintim autorităților ruse că atacurile împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente zonale în orașe și sate sunt interzise de dreptul internațional și pot echivala cu crime de război”, a spus ea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus de asemenea recent că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina, arme care sunt interzise de legislația internațional. El a adăugat că țările NATO și aliații lor „strâng informații și monitorizează foarte atent ce se întâmplă în Ucraina”.

Bombele cu dispersie nu explodează doar o singură dată, ci conțin mai multe bombe mici care explodează pe arii mai mari. Folosirea lor este condamnată de comunitatea internațională din cauza riscului major de vătămare a civililor atunci când sunt aruncate în zone populate.

Și ambasadorul președintelui Statelor Unite la ONU a acuzat Rusia că se pregătește să folosească arme interzise în Ucraina. Ea i-a avertizat pe soldații ruși să nu comită crime de război.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"