NordNews
Avem ce spune

„Rusia se teme să ne piardă, pentru că nu are alți aliați”. Principalele teze din adresarea lui Lukașenko către națiune

Președintele Bealarusului, Alexandr Lukașenko, s-a adresat astăzi poporului și adunării naționale. Acesta a vorbit despre lupta cu coronavirusul, alegerile prezidențiale și relațiile cu Federația Rusă. RBC a selectat principalele teze din speach-ul președintelui belarus, scrie deschide.md

Relația cu Rusia

Rusia se teme să ne piardă, pentru că în realitatea nu i-a rămas niciun aliat apropiat, iar Occidentul a început să manifeste un interes semnificativ pentru noi. Poziția noastră le este cunoscută tuturor: Belarusul niciodată nu va prieteni cu cineva împotriva cuiva. Suntem pentru o politică externă echilibrată. Rusia a fost, este și va rămâne aliatul nostru apropiat, indiferent cine este la cârma Belarusului sau a Rusiei. Acesta este un factor invincibil, înrădăcinat adânc în popoarele noastre, chiar dacă (Rusia – D) a schimbat relațiile frățești cu noi pe unele de parteneri”, a declarat Lukașenko.

Alegerile prezidențiale

Vreți să reveniți la practicile anilor 90? Sigur vreți acest lucru? Vreți ca țara să fie împărțită în sectoare? Nu va fi aceasta atâta timp cât eu sunt viu, nu doar cât sunt președinte. (…) Nu sunt sfânt, dar voi mă cunoașteți foarte bine și anume că viața voastră este sfântă pentru mine. De restul uitați! Mâine va veni o persoană necunoscută –  ce politică va promova? (…) Nu aveți dreptul la greșeală”, a spus Lukașenko.

Despre opoziție

Vă dați seama ce faceți? Ați găsit trei femei… (contracandidatul Svetalana Tihanovskaia, soția fostului candidat Valeriu Țepkalo – Veronika și șefa staffului lui Viktor Babarika – Maria Kolesnikova – D). Ele nu înțeleg ce citesc. Ce textele le scrieți? Ele nu înțeleg ce vorbesc și ce fac”.

Reținerea celor 33 mercenari ruși din cadrul Wagner

Este un semnat foarte puternic și periculos. Totul este o minciună. Acești oameni au depus mărturii. Au fost trimiși special în Belarus și au primit ordin să aștepte. Biletele spre Istanbul reprezintă legenda (misiunii – D). Noi ne comportăm omenește cu acești bărbați și ei ne-au spus totul. Încetați să mințiți și să turnați zoaie în mass-media. Voi deja v-ați dat de gol! Mai întâi Istanbul, apoi Venezuela… Nu aruncați aici arme nucleare, de altfel dezastrul va fi resimțit până în Orientul Îndepărtat”, a subliniat liderul belarus.

Pandemia COVID-19

Noi am adoptat cele mai adecvate măsuri. Am mers pe o cale deosebită. Lumea va înțelege că noi am procedat corect. Ne-au cerut să închide hotarele, să închidem întreprinderile, dar eu nu am putut lua astfel de măsuri. Trebuie să credeți în medici, în specialiști și în putere, pentru că voi ați ales-o. Veți sta acasă, veți fi bolnavi mereu”, a mai spus Lukașenko.

Amintim că această campanie electorală este una deosebit și foarte tensionată pentru Lukașenko. Îngrijorările lui au început încă de săptămâna trecută, când autorităţile din Belarus au arestat peste 30 de mercenari ruşi din compania Wagner, care au fost folosiţi şi în Ucraina, fiind botezaţi „omuleţii verzi” deoarece nu aveau însemne pe echipamentele militare.
Autorităţile de la Minsk au declarat după arestarea mercenarilor că peste 200 de ruşi au intrat în ţară pentru a destabiliza Belarus înainte de alegerile prezidenţiale din august. Trupe de mercenari sunt folosite de Rusia pe scară largă în Siria şi Libia.
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, se confruntă cu proteste masive şi are dispute cu Rusia, în contextul în care încearcă să obţină un nou mandat. Din această cauză, acesta ar putea folosi aşa-zisa invazie ca manevră politică împotriva opoziţiei.
În ultimele zile, liderul regimului de la Minsk a vizitat baze militare şi ale forţelor de ordine publică, cerându-le autorităţilor să nu permită proteste de stradă. Mesajul adresat opoziţiei a fost clar: să se gândească de două ori înainte de a contesta rezultatul scrutinului prezidenţial din 9 august. Totuşi, tacticile de intimidare nu par să fi oprit mitingurile opoziţiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"