NordNews
Avem ce spune

Rusia trimite 1960 de soldați și 90 blindate în Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care marchează victoriile militare azere după şase săptămâni de confruntări, scrie defenseromania.ro

,,La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Conform documentului citat de agenţiile de presa ruse, armata azeră rămâne la pozițiile sale actuale, iar Armenia dă înapoi Azerbaidjanului districtul Kalbajar (până la 15 noiembrie) și districtul Lachin (până la 1 decembrie), păstrând doar coridorul Lachin (lățime de 5 km ), care va asigura comunicarea între Nagorno-Karabakh și Armenia și, în același timp, nu va atinge orașul Shusha.

Armenia redă, de asemenea, Azerbaidjanului regiunea Agdam și teritoriile deținute în regiunea Gazakh.


Rusia desfășoară forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah

Schimbul de focuri trebuie să înceteze la 00:00, pe 10 noiembrie. Pentru a se asigura ca acordul de încetare a focului se respectă, Rusia trimite un contingent de menținere a păcii format din 1960 de soldați, 90 de transportoare blindate, 380 de vehicule și echipamente speciale care vor fi dislocate de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabakh și de-a lungul coridorului Lachin.

Potrivit unui comunicat de presă emis marți dimineaţa de ministerul rus al Apărării, primele cinci avioane Ilyushin Il-76MD, care transportau forțe de menținere a păcii se îndreptau deja spre Nagorno-Karabakh.

Azerbaidjanul garantează siguranța traficului de-a lungul coridorului Lachin cetățenilor, vehiculelor și mărfurilor în ambele sensuri.

Condițiile pentru a pune capăt războiului sunt „nespus de dureroase”, dar aceasta este „cea mai bună soluție posibilă pentru situația actuală”, a spus Pashinyan, adăugând că a acceptat-o ​​„după o analiză aprofundată a situației militare”.

,,Nu este o victorie, dar nu va exista nicio înfrângere până când nu recunoști că ești un învins. În trecut, nu ne recunoscut niciodată pe noi înșine că fiind învinși”, a scris Pashinyan pe Facebook .

Președintele azer Ilham Aliyev a declarat că declarația de încetare a focului este istorică și și-a exprimat încrederea că aceasta „va duce la o pace pe termen lung și va pune capăt vărsării de sânge”.

Potrivit lui Aliyev, Turcia și Rusia vor desfășura împreună misiuni de menținere a păcii în Nagorno-Karabakh.

,,Faza militară se apropie de sfârșit și ne îndreptăm spre o soluționare politică. Aceasta este cea mai bună opțiune pentru noi. Aceasta este de fapt capitularea militară a Armeniei”, a spus Aliyev într-un discurs adresat națiunii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"