NordNews
Avem ce spune

Ruxanda Glavan s-a tratat de coronavirus. Ce povestește deputatul Pro-Moldova

Ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan povestește într-o postare pe pagina sa de Facebook cum s-a luptat cu coronaviruslui și cum l-a înfruntat împreună cu întreaga familie. Totodată, Glavan a venit cu o gamă de recomandări pentru cei care se infectează cu COVID-19 și pentru autorități care gestionează criza pandemică, relatează deschide.md

„După două săptămâni dificile de luptă cu SARS-CoV-2 am reușit să învingem boala. Eu am fost prima care a prezentat simptome, iar la câteva zile, deși m-am autoizolat, rând pe rând s-au îmbolnăvit toți membrii familiei. Tabloul clinic a fost diferit, în schimb presiunea psihologică ne-a încercat pe toți în egală măsură. Pe aceasă cale, vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au transmis mesaje de susținere, ne-au dat sfaturi prețioase și ne-au ajutat cu toate cele care trebuiau făcute înafara perimetrului în care eram izolați. Fără voi ne-ar fi fost mult mai greu”, a scris Glavan. 

Aceasta a notat câteva concluzii „de la prima sursă”
„Punga noastră cu medicamente, la care a fost cooptată pe rând întreaga familie, a costat în jur de 6080 de lei. Precizez că aveam acasă termometru, pulsoximetru și unele vitamine. Am avut nevoie pe parcurs și de unele analize și investigații radiologice, pentru ele am primit bilet de trimitere de la medicul nostru de familie. Datorită acestor investigații am depistat la timp unele complicații și am corectat tratamentul. Partea proastă a lucrurilor e faptul că cei mai mulți dintre pacienții care se tratează la domiciliu nu au acces la investigații sau dacă obțin bilet de trimitere, se programează cu greu sau nu pot ajunge fizic, mai ales în afara capitalei, iar asta îi face vulnerabili în fața complicațiilor”, povestește Glavan. 
Schema de tratament:
„Am mers pe sfaturile celor mai buni colegi din sistemul de sănătate, cărora le mulțumesc din suflet pe această cale, medici care tratează pacienții cu covid din martie și care mi-au recomandat următoarele medicamente:
Pentru adulți: antivirale, anticoagulante, antitrombotice, antibiotice, dexametazonă, antimicotice, probiotice, vitamine C,D,B,Se, Zn
Pentru copii: antivirale, vitamine si antipiretice, la nevoie
Gargarisme cu peroxid de 1,5% si spălături nazale
Muuuulte lichide calde (ceaiuri de mușetel și cătină)”.
Recomandări:
„Câteva gânduri adresate decidenților, care administrează criza epidemiologică:
1. Revizuiți protocoalele.
Testați obligatoriu toți contacții unui bolnav, nu așteptați până apar simptome, se pierde timp. Analizați rezultatele zecilor de mii de bolnavi tratați la domiciliu, dar și rata de complicații. Organizați tratamentele celor care au nevoie în ambulator, prin staționarele de zi, si evitați presiunea pe sectorul spitalicesc.
2. Includeți medicamentele recomandate pentru tratamentul infecției virale COVID în lista medicamentelor compensate și asigurați să fie oferite gratuit. Organizați livrarea de colete cu cele necesare pentru bolnavi, inclusiv pulsoximetre, măcar pe principiul de uz temporar, cu returnare medicului de familie.
3. Pacienții care se tratează la domiciliu trebuie să aibă acces la investigații de laborator și servicii radiologice. Ministerul are în dotare 5 mașini cu echipamente radiologice la bord, ele trebuie puse la dispoziția pacienților. Elaborați trasee prestabilite si anunțați-le public, pentru accesul mai rapid al oamenilor. Utilizați echipe mobile pentru colectarea analizelor, care sunt în dotarea unor ONG si privați. E simplu să contractați aceste servicii, dorință să aveți.
Pacienții care se tratează la domiciliu nu trebuie discriminați din cauza că manifestă o formă mai ușoară a bolii. Ea poate fi aparent ușoară, dar poate genera și complicații. Acești oameni contribuie direct din veniturile lor la sistemul de asigurări medicale și au aceleași drepturi la tratament și investigații, ca și pacienții spitalizați!”, afirmă fosta ministră.
„O cu recomandare vitală pentru cei care se îmbolnăvesc de covid: este extrem de important să vă puteți controla panica. Nu vă lăsați copleșiți de frici. Mobilizați-vă! Nu pierdeți optimismul și încrederea că veți învinge!”, a conchis Glavan.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata