NordNews
Avem ce spune

S-a deschis cel mai mare planetariu din România, un proiect unic în Europa

Cel mai mare planetariu din România și un proiect unic în Europa și-a deschis porțile pasionaților de astronomie, la Grădina Zoologică din Brașov, scrie spatiulconstruit.ro
Dotat cu un ecran sub formă de cupolă cu o deschidere de aproximativ 14 metri, dublu față de alte construcții similare din țară, planetariul din Brașov pune la dispoziția vizitatorilor 105 locuri, dintre care două pentru persoane cu dizabilități, aceasta fiind, de asemenea, cea mai mare capacitate din România pentru un planetariu. Imobilul este prevăzut cu un lift, pentru a facilita accesul persoanelor în scaun rulant.
Potrivit conducerii Gradinii Zoologice din Brasov, este singurul planetariu din Europa aflat în incinta unei grădini zoologice.
Sala în formă de amfiteatru cu o înclinație de 23,5 grade, asemenea axei Pamântului, invită la o fascinantă călătorie în lumea aștrilor.
Pe lângă explorarea spațiului cosmic, vor fi proiectate și documentare cu viata de pe Terra, din jungla până în adâncul oceanelor, iar cei mici vor putea urmări desene animate educative. Primăria Brașov a promis că vor putea fi vizionate aici, în timp real, chiar și diverse fenomene astrologice.
Grație celor două proiectoare laser cu sistemul 4K, care asigură o calitate superioară a imaginii, și a unui sistem de sunet performant, cu 7 canale de sunet și aproximativ 14 boxe, spectatorii vor avea impresia că se afla chiar în mijlocul acțiunii.
Amenajarea planetariului, un proiect de 8,205 milioane de lei, a fost realizată de firma brașoveană Har&H începând cu primăvara anului trecut. Clădirea a fost construită în urmă cu trei ani, când a fost modernizată și grădina zoologică din Brașov, costurile ridicându-se la 2,432 milioane de lei.
Dintre celelalte opt planetarii existente în România, care utilizează standardul 2K, cele mai mari au aproximativ 50 de locuri și un diametru al cupolei de până la 7 metri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"