NordNews
Avem ce spune

S-au intoxicat cu monoxid de carbon utilizând sobe defecte. Printre persoanele infectate, sunt și minori

Pe parcursul zilei de duminică, 19 decembrie, cinci persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon din cauza utilizării unor sobe defecte și a instalațiilor alimentare cu gaze naturale. Printre persoanele infectate sunt și doi minori în vârstă de șase și 13 ani, scrie tv8.md 

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, primul caz a fost înregistrat la Cricova, municipiul Chișinău, unde un bărbat și o femeie s-au intoxicat cu monoxid de carbon în propria casa. Persoanele au fost internate în stare gravă la Spitalul Sfânta Treime, însă viața acestora se află în afara oricărui pericol.

Un alt caz a fost înregistrat într-o localitate din raionul Edineț. O femeie și doi minori în vârstă de șase și 13 ani s-ar fi intoxicat în urma scurgerii cu gaz natural de la încălzitorul de apă conectat la gaz. Copii au fost preluați de serviciul de urgență și internați în secția pediatrie, iar potrivit datelor recepționate ulterior, stare acestora s-a ameliorat până în dimineața zilei de 20 decembrie.

În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți și să respecte regulile antiincendiare în perioada rece a anului. Cetățenii sunt rugați să verifice sobele și căile de evacuare a fumului înainte de utilizare. Pentru evitarea incendiilor și cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon, încăperile încălzite cu sobe trebuie să fie aerisite, iar focul trebuie să fie stins pe noapte. Mai mult, este indicat ca persoanele să nu aprindă focul în sobe cu lichide ușor inflamabile, dar și să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma instalațiilor de încălzit.

De asemenea, pentru evitarea exploziilor și intoxicațiilor cu gaze naturale, oamenii sunt îndemnați să păstreze butelii de gaz în exteriorul locuințelor, să alimenteze astfel de utilaje numai cu combustibilul pentru care sunt destinate, să verifice sistematic instalațiile alimentate la gaze naturale utilizate în casele și gospodăriile acestora. În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul de urgență 112.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata