NordNews
Avem ce spune

Să învățăm româna și… va fi armonie interetnică

Este clar, la Constituția și la legile țării nu trebuie să umbli ca la femei. Pe de altă parte însă, nu e voie să deranjezi doar literele Bibliei.
Salutabilă în acest context este inițiativa Partidului Liberal, formațiune față de al cărui lider aș avea o mie și una de pretenții, care a sesizat Curtea Constituțională, solicitându-i să expertizeze adecvarea Legii despre statutul și funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova, lege adoptată încă pe vremurile  când ne trezisem oleacă din somnul istoric și eram deștepți – 1989.
Curtea Constituțională a constatat că limba rusă nu mai poate fi considerată limbă de circulație interetnică. E o decizie, cum rar se întâmplă în cazul acestui înalt for, mai mult decât judicioasă. Nu am nimic cu rusa și cu rușii de treabă, dar consider și eu că legea cuvenită a fost adoptată într-un timp și context anume, ea legifera și încerca să soluționeze o anumită situație politică, demografică, etnică. Ca să fim expliciți, până în 1990, în „solnecinaia Moldavia” veneau să se stabilească anual cu traiul peste 100 de mii de ruși din toată Uniunea Sovietică.     Astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Conform datelor ultimului recensământ – celui din 2014, băștinașii constituie 82 la sută din populație, pe când rușii doar 4, 1%.  Astfel că nu ințelegem și nu acceptăm  protestele socialiștilor și altor formațiuni politice nocive împotriva acestei decizii a CC. Pentru că, normal, orice cetățan al unui stat trebuie să cunoască limba acestui stat. Nimeni nu are de gând să interzică rusa în comunicare dintre vorbitorii ei, cum nu are de gând să interzică găgăujilor, bulgarilor, ucrainenilor și reperezentanților altor etnii de la noi să vorbească în familie în limba maternă.
Deci, să fim înțelesi, toți trebuie să învețe româna și … va fi armonie. Și vom putea comunica  fără probleme. Nu e o utopie, a reușit, de exemplu, ambasadorul SUA James Pettit să învețe în foarte puțin timp a vorbi o română frumoasă. De ce nu ar putea s-o facă și cei care sunt de-o viață aici?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"