NordNews
Avem ce spune

Salariile procurorilor vor fi ajustate, cel puțin, la rata inflației

Autoritățile de la Chișinău vor fi obligate să ajusteze anual salariile procurorilor cel puțin la rata inflației, așa cum este și în cazul judecătorilor moldoveni. Se întâmplă urmare a unei sesizări care a fost depusă de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Procuraturii Generale.

Hotărârea Curții Constituționale (CC) a fost pronunțată astăzi, 8 august 2023.

„Înalta Curte a hotărât: „Se recunosc constituționale art. 12 alin. (15), 29 alin. (2) și anexa nr. 4 tabelul 1 în partea referitoare la procurori din Legea nr. 270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în măsura în care ajustarea anuală a mărimii valorii de referință de salarizare a procurorilor este obligatorie și se bazează cel puțin pe rata inflației medii anuale la data adoptării legii bugetului de stat pentru anul următor”.În această ordine de idei, autoritățile vor fi obligate să ajusteze salariile procurorilor cel puțin la rata inflației – poziție similară cu cea adoptată de Instanța de Jurisdicție Constituțională cu referire la salariile judecătorilor”, menționează PG.

 

Procuratura Generală evidențiază importanța majoră a soluției Curții Constituționale pentru fortificarea independenței autorității judecătorești în general și a procurorilor, în mod special.

Hotărârea Înaltei Curți este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"