
Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară va fi majorat până la 4.000 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore în medie pe lună. Cel puțin asta prevede hotărârea aprobată de Guvern în ședința din 7 decembrie curent, scrie agora.md.
Cuantumul salariului minim a fost reexaminat de către Executiv după consultarea prealabilă a patronatelor şi sindicatelor, ţinându-se cont de modificarea preţurilor de consum, evoluţia salariului mediu pe economie, volumul produsului intern brut, productivitatea muncii, precum şi de valoarea minimului de existenţă.
Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Finanțelor, pentru anul 2023, din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 285 de milioane de lei, necesare pentru achitarea salariului minim majorat angajaților din sectorul bugetar, cu excepția celor din cadrul autorităților și instituțiilor publice aflate la autogestiune. În cazul acestora, necesitățile financiare din bugetul de stat vor fi estimate după implementarea hotărârii.
Reamintim că, începând cu acest an, Guvernul a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real. Pentru anul 2022, valoarea salariului minim a fost de 3500 de lei.
Amintim că, propunerea Guvernului de stabilire a unui salariu minim 4.000 de lei pentru anul 2023, a fost respinsă de sindicaliști, care solicită majorarea acestuia cu încă 1.000 de lei. Astfel, sindicaliștii au solicitat ca la stabilirea salariului minim să se țină cont, cel puțin, de prevederile cadrului legal. Este de notat că doar pentru primele 10 luni ale anului 2022 indicele prețurilor de consum a crescut cu 27,95%, potrivit acestora.