NordNews
Avem ce spune

Sandu: Am vrea să îmbunătățim relațiile bilaterale cu Ucraina

Premierul Maia Sandu a discutat în cadrul întrevederii de la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre securitatea regională și integrarea europeană ca scop comun al celor două țări. Cei doi oficiali au mai discutat agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei, precum și eforturile de a construi instituții funcționale pentru cetățeni, transmite IPN.
„Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul european”, a declarat Maia Sandu, în cadrul conferinţei de presă, susţinute după întrevedere.
În discursul său, șefa cabinetului de miniștri a menționat că Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale.
„Integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășim cu Ucraina. Acum câteva săptămâni Moldova încă mai era condusă din umbră, de un oligarh care a capturat instituțiile statului și a exploatat Moldova ca pe propria moșie”, a notat premierul.
Maia Sandu a declarat că Moldova vrea să îmbunătățească relațiile bilaterale cu Ucraina.
„Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună”, a declarat șefa executivului.
Potrivit premierului, „cea mai gravă problemă a Moldovei sunt instituțiile nefuncționale, moștenire a fostei guvernări”.
„O societate închisă nu doar că rămâne în urma progresului înregistrat de țările dezvoltate, dar poate deveni ușor opresivă și coruptă. Evoluția societăților moderne este bazată pe trei piloni importanți – instituții funcționale, tehnologii actuale și capitalul uman valorificat. Guvernul pe care îl construim acum trebuie să lucreze în interesul cetățenilor, să impună respect pentru drepturile omului și să creeze oportunități de creștere pentru oameni, nu implicarea în scheme de contrabandă, spălare de bani sau jefuirea întreprinderilor de stat”, a spus Maia Sandu.
Prim-ministrul a mai spus că poporul ucrainean a ținut piept mereu celor care au încercat să-l asuprească.
„Moldova crede în aceleași valori. Suntem liberi. Avem demnitate. Credem în oameni și în drepturile lor. Și vom face tot ce ne stă în puteri ca să le apărăm”, a conchis Maia Sandu.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menţionat că o atenţie aparte a fost acordată perspectivelor cooperării comerciale.
„Pe parcursul anului 2018, schimbul comercial între statele noastre a crescut cu 11% şi a constituit aproape un miliard de dolari. Cred că în timpul apropiat cu uşurinţă vom obţine acelaşi indicator, doar fără cuvântul „aproape””, a declarat Volodimir Zelenski, citat într-un comunicat de presă al Preşedinţiei de la Kiev.
Părțile au discutat şi despre perspectivele de conectare a sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu sistemul energetic al Europei continentale.
„Am asigurat partea moldovenească de siguranţa Ucrainei ca furnizor de energie electrică în țara sa”, a subliniat şeful statului ucrainean. Oficialul a mai spus că Ucraina va continua să acorde sprijin complex integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi să participe activ în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"