NordNews
Avem ce spune

Sandu: „Cei care ne-au spus cu arma la tâmplă că vorbim moldovenească au făcut-o pentru a ne certa între noi, a ne șterge identitatea!”

Șefa statului, Maia Sandu a elogiat lupta poporului pentru recunoașterea limbii române, ca limbă oficială de stat. Președinta a reiterat importanța respectului față de limba și identitatea națională, într-un discurs în fața a sute de oameni care s-au adunat în scuarul Teatrului de Operă și Balet, pentru a participa la Marea Dictare Națională. 

Grigore Vieru, Valentin Mîndacanu, Vladimir Beșleagă, Lică Sainciuc, Spiridon Vangheli, Dumitru Matcovchi, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Ion Dumeniuc, Nicolae Matcaș sunt câteva dintre numele sonore ale personalităților care au luptat pentru recunoașterea limbii române.

„După 34 de ani când sute de mii de oameni au cerut, în Piața Marii Adunări Naționale, declararea limbii române drept limbă de stat și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba într-un mod special. Câteva sute de oameni vor scrie în română, cu respect pentru scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru.

Nu a fost mereu așa. În perioada sovietică, poporul a fost privat de dreptul la autodeterminare și limba română, pentru a ne lipsi de identitatea națională și mutila conștiința de neam. Puteai avea dosar penal, pentru că vorbeai în limba română. Până în 1989, scriam în alfabet chirilic, iar să scrii după alfabetul latin era o încălcare a legii. Să citești o poezie în limba română era o infracțiune. Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul să ceară cu voce tare dreptul la limbă, la neam. Aș vrea să-i onorăm. Numele multora sunt prezente în manualele școlare”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat că în martie a promulgat legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova.

„Cei care ne-au spus cu arma la tâmplă că vorbim moldovenească au făcut-o pentru a ne certa între noi, a ne șterge identitatea. Moldovenii își doresc să trăiască în pace, înțelegere. Limba trebuie să ne unească în acest deziderat. În martie, am îndeplinit dorința celor aproape un milion de moldoveni, respectând decizia Curții Constituționale și textul Declarației de Independență”, a spus Sandu.

Sandu a mai spus că minoritățile naționale au început a învăța limba română, precizând că peste 10.000 de persoane s-au înscris la cursurile de studii  „Să respectăm limbile minorităților și să-i ajutăm să învețe limba română. Nu există popoare inferioare sau superioare, limbi inferioare sau superioare așa. Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii”. 

Maia Sandu a mai declarat că „alături de peste 30 milioane de oameni, în Moldova vorbim limba română, limbă oficială a UE. În UE, unde vrem să ducem țara noastră, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit, pentru că vorbește limba maternă”.

„Am încredere în generațiile viitoare că vor transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradiții, de limba română”, a conchis președinta.

Republica Moldova celebrează joi, 31 august, Ziua Limbii Române. Sărbătoarea este marcată în țara noastră de 34 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"