NordNews
Avem ce spune

Sandu i-a răspuns lui Lavrov : „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și statutul de țară candidată UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a răspuns atacurilor dure ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Chișinăului. Aceasta a declarat că țara noastră achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă și nu vede nicio legătură între livrările de gaze și intenția Republicii Moldova de a obține statut de țară candidată la UE. 

Șefa statului, Maia Sandu a dat o replică declarațiilor anterioare ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov la adresa Republicii Moldova. Președintele a declarat că țara noastră achită sume enorme pentru consumul de gaze din Federația Rusă, și nu ar vedea care ar fi legătura dintre livrările de gaze și intenția țării de a obține un statut de țară candidată la Uniunea Europeană(UE).

Maia Sandu a mai ținut să reitereze și despre faptul că,  Republica Moldova a anunțat anterior, cu mulți ani în urmă intenția sa de aderare la Uniunea Europeană.

Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE. Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a declarat, Maia Sandu.

Este de menționat că Serghei Lavrov a declarat că Occidentul își dorește să transforme din țara noastră o „a doua Ucraină”.

Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Și alte declarații: «Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile»”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul rusesc NTV.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, în timpul vizitei în România, că sunt necesare mesaje de susţinere pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, ţară „destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi” pe care îl primeşte pe teritoriul său.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"