NordNews
Avem ce spune

Șase destinații turistice din nordul țării

Regiunea de nord a Moldovei este bogată în locuri turistice, astfel că ne-am gândit să vă propunem 6 locuri de vizitat, pe care le recomandăm cu încredere.

SOROCA. Cetatea Soroca

Situată pe malul Nistrului, fortăreața medievală din ținutul Sorocii s-a păstrat foarte bine, chiar dacă are peste cinci secole. Cetatea Soroca a fost o verigă importantă a lanțului de fortificații de apărare pe Nistru, a principatului Moldovei Istorice. Anul construcției nu este cunoscut și nici nu se știe măcar pe vremea cărui voievod a fost ridicată. Totuși, versiunile cele mai aproape de adevăr par a fi domniile lui Petru Mușat, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare sau Petru Rareș.
Deși e mai mică decât alte cetăți, precum: Tighina, Cetatea Albă sau Hotin, Cetatea Soroca are în schimb alte atu-uri, cum ar fi forma rotundă și frumusețea arhitecturală.
 
DONDUȘENI. Parcul Național Țaul
Acum mai bine de un secol, teritoriul pe care se află astăzi Parcul Național Țaul a fost pierdut la poker. Norocosul câștigător a vândut mai apoi moșia unui boier din Sankt Petersburg, căsătorit cu o moldoveancă. Noul proprietar, Andrei Pommer, l-a invitat pe arhitectul-peisagist Ipolit Vladislavschi-Padalko, faimos în acele timpuri, pentru a pune bazele unui parc. În Parcul Național Țaul sunt 150 de specii și forme de arbori și arbuști, aduși din diferite colțuri ale lumii.
Reședința principală a nobilului Andrei Pommer a fost proiectată în stil gotic, iar edificiul a ajuns până în zilele noastre, chiar dacă are nevoie de lucrări de reparație și restaurare.
 
BRICENI. Țiglăul Corjeuțului
La peste 200 de kilometri de Chișinău se găsește Ţiglăul Corjeuţului, o stâncă deosebită, pe vârful căreia liniștea și frumusețea te prind în mrejele lor. Deși în Corjeuți sunt mai multe stânci, Țiglăul le întrece pe toate prin formă și dimensiuni. Ca să înțelegeți adevărata sa măreție, e bine să coborâți jos, pe malul Lopatnicului, de unde colosul pare că se ia de piept cu cerul.
Ani la rând piscul său era ținta participanților la competiții sportive la alpinism, iar astăzi doar pietrarii se mai întrec la scos piatra de la poalele sale.

EDINEȚ. Rezervația „La castel”
În nord-vestul țării, între satele Gordinești și Buzdugeni, există un loc învăluit de mituri, cunoscut cu numele „La castel”. În această rezervaţie peisagistică nu veți da de un castel ca în povești. Localnicii însă povestesc că aici a fost cândva un palat. Pe o pantă din valea râului Racovăţ, ceva mai sus de locul în care se unește cu Bogda, se ridica pe timpuri un castel vestit în tot nordul Moldovei. Se spune că în acest palat s-au ascuns de părinți și de ochii lumii doi îndrăgostiți, cuibușorul lor însă a dispărut în negura timpului.
Frumusețea acestui ținut vă va face să vreți să reveniți, chiar dacă ați mai fost de nenumărate ori.
 
RÂȘCANI. Defileul Duruitoarea-Veche
La o azvârlitură de băț de lacul de acumulare Costeşti-Stânca, pe moșia satului Duruitoarea Veche, se află o peșteră și un defileu fără de pereche. Cele mai vechi rămășițele descoperite în cavernă mărturisesc faptul că acum 250-300 mii de ani în ea se adăpostea omul primitiv. Alături de acest monument arheologic se află un defileu, la poalele căruia curge un pârâu cu apele duruitoare, ce sar dintr-o cascadă în alta.
Aici veți admira priveliști de nedescris, defileul e un loc ideal pentru odihnă și escapade.
 
GLODENI. Cheile Butești
 Cheile Butești este o stâncă asemeni unui munte imens. Acesta se află în satul Buteşti, raionul Glodeni. Stâncile s-au format cu 15-20 de milioane de ani în urmă, în apele calde ale mărilor Sarmatice şi Tortoniene. În una dintre peşteri a fost descoperită o locuinţă umană din era paleolitică şi mezolitică.
Pentru localnici, stânca Buteşti este asemeni unui zid care se întinde pe o suprafaţă de 2 kilometri şi stă neclintit de milioane de ani.
Pe timpuri, în aceste grote se adăposteau unele animale, dispărute cu mulţi ani în urmă.
Recifi asemănători sunt întâlniţi şi în Australia. Aceştia au o înălţime de peste 40 de metri şi se întind pe o suprafaţă de peste o sută de hectare.
Legenda spune că pe aceste meleaguri turcii au ascuns o ladă cu aur, care a fost găsită apoi de vânătorii de comori.
Stânca a devenit cartea de vizită a raionului Glodeni şi o atracție pentru turiştii din toată lumea.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata