NordNews
Avem ce spune

Șase foste angajate ale Băncii de Economii din Dubăsari, condamnate. Au sustras peste un milion de lei din conturile clienților

Șase foste angajate ale Băncii de Economii din Dubăsari, în proces de lichidare, au fost condamnate în urma unui dosar penal trimis în judecată de Procuratura raionului Dubăsari, după ce au sustras peste 1.000.000 lei de pe conturile clienților. Faptele au avut loc în perioada 2009 și au durat până în 2011, atunci când inculpatele lucrau în diferite funcții – începând de la șef al operațiunilor bancare ale filialei din Dubăsari și contabil-șef până la controlor-casier. Acum, acestea au vârste cuprinse între 35 și 45 de ani.

În momentul pronunțării sentinței de către Judecătoria Criuleni, sediul Dubăsari, s-a luat în considerare faptul că trei dintre inculpate și-au recunoscut vinovăția. Două dintre ele au fost amendate pentru falsificarea actelor oficiale, iar o a treia care și-a recunoscut vinovăția, dar care suplimentar a intrat în posesia banilor delapidați, a fost condamnată la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în instituții financiare pe un termen de 4 ani.

Instanța le-a declarat vinovate pe cele șase inculpate care nu și-au recunoscut vinovăția. Dintre acestea, patru au fost condamnate la 7 ani închisoare, în timp ce alte două, care au fost acuzate de falsificarea semnăturilor, au scăpat de pedeapsă din cauza termenului de prescripție prevăzut de lege.

Faptele comise de inculpate au inclus falsificarea semnăturilor deponenților pentru a retrage ilegal peste 180.000 lei, prin încălcarea regulamentelor și instrucțiunilor bancare, din conturile clienților băncii. Ele au folosit și obținut ilegal parola sistemului automatizat bancar, eliberând fictiv o sumă de 50.000 lei din două conturi bancaresume de bani pentru a acoperi delapidările și a crea impresia că conturile au fost închise.

În aceeași seară, angajata care a comunicat parola s-a alarmat și după orele de program a revenit la sediul filialei băncii, unde le-a găsit pe colegele sale în timp ce manipulau sistemul cu parola de acces care le-a fost acordată. Acest incident a fost raportat, iar autoritățile au declanșat verificările care au determinat numărul victimelor și sumele delapidate, inclusiv și de pe alte conturi.

Prin falsificarea semnăturilor deponenților, contabila-șefă a mai însușit ilegal de la mai mulți clienții ai băncii peste 185.000 lei, începând din 2009 până în 2012. Alte trei inculpate, inclusiv din funcția de controlor-casier, au la activ delapidări în perioada 2009-2011, fiecare cu diferite sume – de aproape 260.000 lei, peste 180.000 lei și peste 77.000 lei. La rândul ei, o altă inculpată, în 2011, atunci când era controlor-casier a închis ilegal conturile de depozit a trei clienți.

Cei zece deponenți a băncii care au fost prejudiciați în rezultatul infracțiunilor sunt persoane care au acumulat economii peste hotarele țării sau economii acumulate pe parcursul unei perioade îndelungate de activitate în țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"