NordNews
Avem ce spune

Satârul satirei // Putin – marele om mic

Conform unor sondaje (ah, sondajele la Moldova!), Vladimir Putin este un personaj foarte popular la noi, fiind iubit pentru că este un lider puternic și pentru că a “ridicat Rusia din genunchi”.
Despre faptele mărețe ale magnificului Putin vorbește necontenit mai toată mass-media din Rusia: a coborât la fund de mare și a găsit amfore, de care nici grecii antici nu-și mai aduc aminte, a zburat cu cocostârcii și a pilotat un avion de vânătoare, a călărit dezgolit frumos, a jucat noaptea hokei pe gheață, înscriind mai multe pucuri decât toți faimoșii atacanți canadieni, i-a supus pe ceceni, a lărgit țara, furându-le ucrainenilor Crimeea și s-a băgat în Donbas, dar, mai ales, îi ține/pune la respect pe supra toleranții de europeni și pe aroganții de americani. Adică, fiind un om mic de statură, pe de altă parte, Putin, în viziunea propagandei ruse, este un un adevărat bogatâr din bâline.
Nu știu cum se face însă, că aceiași mass-media aservită Kremlinului, e foarte atentă la câți dintre liderii mondiali se întrețin cu Putin, la semnele care i le arată aceștia: convorbiri telefonice, întrevederi directe, strângeri de mână, bătăi pe umăr, cu cine sau lângă cine se fotografiază etc.,  adică numără zâmbetele, ca să ascundă faptul că, după  începutul războiului cu Ucraina, Putin a devenit un personaj indezirabil pentru puternicii lumii acestea.
Stăpân absolut peste o țară cu o economie în liberă cădere, bântuită de o corupție cum nu s-a văzut vreodată  în istoria Rusiei, Putin, deși se dă tare, caută cu insistență, aproape disperat, grația lui Trump. Acesta însă, îl tratează pe Putin ca pe un om de duzină.  Pentru că în lumea în care trăim nu neapărat numărul de rachete nucleare contează, ci puterea economică, iar Rusia, cu toate bogățiile ei pământene și subpământene, are doar 2 la sută din PIB –ul mondial. Bugetul Național al Federației Ruse este echivalent cu cel al Californiei (chiar și în flăcări).
După ultima “mare bătălie navală” din strâmtoarea Kerci, unde Putin  a biruit “armada ucraineană din trei ambarcațiuni modeste”, Trump a anulat întâlnirea cu Putin, întrevedere care urma să se producă la Summitul de la Buenos Aires. Trump i-a comunicat decizia nu prin canalele diplomatice/oficiale, cum se obișnuiește  între marile puteri, ci i-a scris pe  Twitter,  când era deja în avion. Marele Putin a aflat vestea tristă când era deasupra Atlanticului și savura anticipat din dulceața apropiatei întâlniri cu “jandarmul mondial”.
Unde ești, bătrâne Cehov, ca să scrii, cum numai tu știi,  despre malenikii celovek Vladimir Putin.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"