NordNews
Avem ce spune

Satul unde au votat doar doi oameni. CEC vine cu explicații

Satul Chioselia Rusă din Găgăuzia este localitatea unde au votat doar doi cetățeni. În urma exercitării votului lor, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a obținut 100% dintre voturi în consiliul local, scrie realitatea.md

Chiar și așa, se pare că în asemenea circumstanțe nu poate fi constituit Consiliul Local. Comisia Electorală Centrală urmează să decidă ce fel de alegeri  vor avea loc în Chioselia Rusă: Repetate sau parțiale.

„Acolo au participat doi alegători, dar nu putem spune că acolo avem un consiliu constituit. Oricum nu am fi constituit acel consiliu. Comisia Electorală Centrală urmează să dispună care va fi exercițiul în continuare: Alegeri locale noi sau parțiale. Nu este exclus că aceeași situație ține de Cotovscoe din Găgăuzia”, a declarat șefa CEC, Angelica Caraman.

 

Conform funcționarei, nu există nici măcar 2/3 din numărul necesar de aleși, pentru ca în localitate să poată deveni funcțional Consiliul. Membrii CEC au precizat că era clar de la bun început că organul ales nu va fi funcțional, dar a fost obligată prin lege să încheie procesul electoral inițiat, pentru a începe altul.

Amintim că, în localitatea Cealîc din Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din Găgăuzia, vor avea loc alegeri parțiale în martie 2024. Se va întâmpla după ce în cadrul alegerilor locale generale de 5 noiembrie 2023 a fost înregistrat doar câte un singur concurent electoral pentru funcția de primar sau cea de consilier local, desemnați de doar de Partidul „Șansă”, iar Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a fost dispusă anularea înregistrării candidaților desemnați de către acest partid politic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"