NordNews
Avem ce spune

Scandal în PSRM // „Garda tânără” îl acuză pe Bătrîncea că ar fi furat din banii pentru manifestații

Tinerii Partidului Socialiștilor au publicat recent o scrisoare cu acuzații la adresa deputatului socialist Vlad Bătrcîncea, curatorul „Gărzii tinere”. Tineretul roșu îl acuză pe Bătrîncea de faptul că ar folosi munca acestora pe gratis, i-ar scoate pe tinerii liceeni și studenți la acțiuni de voluntariat, în detrimentul orelor de studii. În schimbul muncii prestate timp de o zi, Bătîncea le-ar fi oferit câte un burgher ieftin și o apă minerală. Iar pe unii dintre ei, membri ai „Gărzii tinere”, i-ar fi făcut „generație pierdută” și chiar „unioniști”!, scrie deschide.md
Blogul riscani2019 a publicat o scrisoare anonimă a unor tineri care fac parte din „Garda tânără” socialistă. Scrisoarea arată care ar fi starea lucrurilor și de spirit în interiorul Partidului Socialiștilor, în speță, în rândurile tinerilor socialiști.
Scrisoarea este prezentată ca „strigătul de disperare” a unor oameni care se dedică trup și suflet cauzei socialiste. „Nu am cerut posturi înalte, mai avenit pentru că suntem tineri. Ne-am dorit doar o comunicare omenească. Dar am fost tratați ca niște porci”, se menționează în scrisoarea anonimă.
Vlad Bătrîncea este caracterizat în acea scrisoare ca având un „orgoliu bolnav”, iar asta ar fi cauza dorinței nestăpânite de a ajunge în Parlament. Pentru acest moft al lui Bătrîncea ar fi lucrat tot tineretul socialist, inclusiv redactorii acelei scrisori, membrii „Gărzii tinere”.

„Acum, nimeni dintre noi nu cunoaște cu siguranță dacă se află sau nu în rândurile acestei organizații. Oricare dintre noi poate să afle într-o zi că el, de fapt, nici nu a făcut parte din acea organizație, și a lucrat degeaba…”, se tânguiește crema tineretului roșu.

Mulți dintre ei ar fi venit în rândurile organizației ademeniți de perspectivele de a deveni „competitivi” în societate. Li s-a promis că vor fi ajutați „cu diplomele și locurile de muncă”. Li s-ar fi spus să-l asculte în toate pe Vlad Bătrîncea, iar cei care au urmat acest îndemn ar fi primit firimituri de pe „masa boierească”.
Autorii scrisorii anonime spun că ei nu au cerut bani atunci când au venit în „echipă”, cu toate că li s-ar fi spus „La noi nu e ca la Voronin și Filat. Veți putea să câștigați aici”. Rezultatul ar fi fost altul, mulți dintre cei care au renunțat să-și caute un loc de muncă și au rămas să ajute echipa, ar fi rămas în fundul gol.
Unul dintre exemplele elocvente ar fi o întâmplare de la alegerile primarului general, atunci, Bătrîncea i-ar fi exploatat fără milă pe bieții tineri gardiști. Apoi, când au devenit cunoscute rezultatele, tinerilor gardiști li s-ar fi reproșat că nu și-au dorit cu toată ardoarea victoria lui Ion Ceban.
Celor care au renunțat la un loc de muncă, care lipseau de la ore și își plăteau absențele, li s-ar fi plătit câte 100 de lei pe zi.

„Pentru această sumă trebuia să lucrezi o zi întreagă, de dimineața până seara târziu. Ce credeți făcea în acest timp Bătrîncea?”.

Deputatul socialist n-ar fi făcut altceva decât să monitorizeze pe fiecare dintre membrii „Gărzii tinere”: la ce oră mergea la masă, la ce oră cerea învoirea să plece mai devreme acasă. Apoi, în funcție de aceste fapte, acelui membru i se diminua onorariul. Unii ar fi primit cu 20 de lei mai puțin, alții cu 30, iar unii chiar și cu 50 de lei mai puțin. Cei care încercau să se opună acestui sistem de dări, riscau să rămână fără bani.

„Apoi, el a avut mărinimia de a ne chema pe toți la frigăruie, ne-a servit puțin și a început să ne povestească ce grijă are de noi, și cum fiecare dintre noi ar trebui să-i fie recunoscător personal pentru ceea ce face. Pentru ceea că a cheltuit pe noi banii pe care tot de la noi i-a luat”, se menționează în acea scrisoare a gardiștilor.

Potrivit scrisorii, cea mai grea provocare a venit în ziua turului doi de alegeri locale. Atunci ei ar fi fost obligați să meargă pe la pensionari acasă, să facă agitație, să-i îndemne să să se ducă la alegeri.

„Asta era periculos, puteam fi arestați, printre noi erau și liceeni. Bătrîncea a promis că dacă asta se va întâmpla, el va trimite după noi pe cineva din fracțiunea socialiștilor. Chiar dacă am lucrat și ne-am expus riscurilor, nu am primit nicio mulțumire pentru asta!”, au scris tinerii gardiști.

Apoi au venit timpurile când tinerii nu ar mai fi primit niciun ban de la socialist. Asta s-a întâmplat pe timpul mitingurilor socialiștilor de prezentare a candidaților pe circumscripții. Cineva dintre cei veniți ar fi primit 250 de lei, alții 200, de cele mai dese ori, 100 de lei, pentru că Bătrîncea achită suma întreagă doar unei părți de oameni. La mitingul de totalizare, care a avut loc la Chișinău, cei care au venit la îndemnul tinerilor socialiști, ar fi primit câte 100 de lei la doi. Tinerii socialiști, care au mers la toate mitingurile „irosindu-și timpul”, nu ar fi primit niciun leu. „După mitinguri, noi eram invitați la un burgher sau un kebab și o apă minerală mică”. Când tinerii au întrebat dacă li se va plăti măcar ceva, Bătrîncea le-ar fi reproșat că ei nu sunt suficient de „ideologici”.
Când a venit timpul de pregătire pentru alegerile parlamentare, Bătrîncea le-ar fi spus că miza socialiștilor sunt pensionarii, pentru că tinerii toți sunt „needucați și proromâni”. „Respectiv, și noi suntem socotiți așa?”, se întreabă, derutați, autorii scrisorii.
Datorită lui Bătrîncea, în rândul tinerilor ar fi „prosperat furturile și denunțurile”.

„Din cauza lui Bătrîncea, în Partidul Socialiștilor a început să prospere furtul și denunțurile. Există informații cu privire la cei care trebuie excluși din partid. Unii candidați la funcțiile de deputați și consilieri petrec timpul cu noi, apoi povestesc tot ce aud lui Bătrîncea”, ne relatează socialiștii anonimi.

La scurt timp după publicarea acestui text anonim, pe adresa redacției riscani2019 a mai venit o scrisoare a tinerilor gardiști în care ei își exprimă regretul că redacția a publicat totuși prima țidulă. După acele dezvăluiri, au apărut probleme și mai grave, care pun piedici tinerilor gardiști în realizarea cauzei celei mai nobile – lupta contra unionismului.
Am reușit să aflăm opinia lui Vlad Bătrîncea încadrul unei conferințe de presă, după ce am încercat în mai multe rânduri să luăm o reacție pe acest subiect. Socialistul a negat vehement aceste informații.

„Niciodată nu veți găsi niciun tânăr care să vă spună că Vlad Bătrîncea a amăgit pe cineva. Niciodată nu am fost acea persoană care să răspundă de finanțe, am dat salarii, și am participat în raporturi financiare. Acestea sunt manipulări și încercări primitive… Atunci când nu ai nicio faptă, promovezi minciuni”, a spus Vlad Bătrîncea.

Bătrîncea s-a arătat foarte deranjat de întrebarea cu privire la exploatarea tinerilor gardiști. La rândul său, Bătrâncea a întrebat de unde Deschide.MD are finanțare, de unde găsește informații pe care numai SIS-ul le-ar avea și a invocat faptul că unii deputați PSRM stau în chirie, ca fiind argumentul forte ce demosntrează integritatea sicialiștilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"