NordNews
Avem ce spune

Scandal la primăria Bălți. CEC a respins candidatura lui Cristian Rizea

Întorsătură de situație la Bălți. CEC a respins candidatura lui Cristian Rizea pentru funcția de primar de Bălți. Chiar în aceste clipe, Vladimir Dachi, colegul lui Rizea, depune pachetul de acte pentru a fi înscris în cursa electorală pentru fotoliul de primar de Bălți.

Amintim că ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea și-a înaintat candidatura pe data de 18 octombrie.

Cristian Rizea este un politician român, fost membru PSD, deputat în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 din România. În iunie 2011, Rizea a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, precum și de Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceștia au decoperit că Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, că a derulat tranzacții bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar îl bănuiesc și că s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor. A fost trimis în judecată în martie 2016. Acesta a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Magistrații au decis și confiscarea sumei de 300.000 de euro.

După condamnare, Rizea s-a refugiat în Republica Moldova, unde a reușit să obțină cetățenie moldovenească. Președintele Igor Dodon a declarat, pe 21 octombrie 2020, că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, iar la 3 noiembrie a semnat un decret de retragere a acesteia. În replică, Rizea l-a acuzat că acesta ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează”.  Politicianul condamnat a fost arestat de autoritățile moldovenești în seara aceleiași zile.

Pe 4 noiembrie 2020 Ministerul Justiției din România a trimis Republicii Moldova o cerere de extrădare pe numele lui Rizea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"