NordNews
Avem ce spune

Schimbările climatice îi determină pe urșii polari să caute hrană printre gunoaie

Urșii polari înfometați încep să caute mâncare prin gropile de gunoi, pe măsură ce habitatul lor înghețat dispare, potrivit unui raport publicat în revista Onyx, citat de Reuters. Acest lucru duce la conflicte mortale cu oamenii, chiar și în zone în care urșii polari nu au reprezentat până acum o amenințare la adresa populației, avertizează oamenii de știință, scrie digi24.ro.

Miercuri, o echipă de oameni de ştiinţă canadieni şi americani a avertizat că gunoaiele reprezintă o ameninţare urgentă pentru populaţia şi aşa vulnerabilă de urşi polari pe măsură ce animalele devin mai dependente de depozitele de deşeuri din vecinătatea comunităţilor nordice. Acest lucru duce la conflicte mortale cu oamenii, potrivit raportului publicat în revista Oryx.

„Urşii şi gunoiul sunt o asociere nepotrivită”, a spus unul dintre autorii studiului, Andrew Derocher, biolog în cadrul Universităţii Alberta.

„Ştim acest lucru atunci când vine vorba despre urşii bruni şi urşii negri, iar acum este o problemă care a apărut şi în rândul urşilor polari”, a continuat acesta, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Urşii polari au nevoie de banchiză pentru a vâna foci. Dar cum Arctica se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii, banchiza se topeşte mai devreme în timpul verii şi îngheaţă mai târziu toamna. Din această cauză, urşii sunt nevoiţi să petreacă mai mult timp pe mal, departe de prada lor naturală.

Pentru a se hrăni, urşii polari, se spune în raport, se adună în masă în jurul unor gropi deschise situate în regiuni arctice şi subarctice cum ar fi Beluşia Guba, precum şi la grămezile de oase de balenă rămase în urma vânătorilor comunităţilor inuite din apropiere de Kaktovik, Alaska.

Un astfel de comportament este riscant. Urşii riscă să fie ucişi de administratorii locali ai fondurilor de vânătoare din preocupare pentru siguranţa publică. Iar consumul de gunoaie îi poate îmbolnăvi.

Resturile alimentare sunt deseori amestecate cu ambalaje, iar urşii polari ajung să înghită plastic şi alte materiale necomestibile, ceea ce le poate provoca blocaje fatale în organism.

„Urşii nu sunt conştienţi de toate efectele negative ale ingerării plasticului şi de bolile şi toxinele la care sunt expuşi în zona depozitelor de gunoaie”, a spus coautorul Geoff York, director de conservare în cadrul Polar Bears International.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, situaţia s-ar putea înrăutăţi. Populaţia umană este în creştere în regiunile arctice. Nunavut, Canada – unde trăiesc mii de urşi polari – se va dezvolta, potrivit estimărilor, cu 40% până în 2043.

Îmbunătăţirea administrării deşeurilor rămâne o provocare pentru comunităţile din regiuni îndepărtate. Solul este deseori îngheţat, ceea ce face dificilă îngroparea deşeurilor. Iar transportul lor pe cale rutieră este costisitor. Va fi nevoie de fonduri federale pentru a soluţiona problema, spun oamenii de ştiinţă.

„Am avut deja câteva victime omeneşti în zona arctică canadiană”, a spus Derocher. „Este surprinzător câte locuri unde nu au existat până acum probleme cu urşi polari se confruntă în prezent cu situaţii de urgenţă”.

Urşii polari înfometaţi recurg la gropile de gunoi pentru a-şi procura hrana în contextul dispariţiei habitatului îngheţat. Foto: Profimedia Images

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"