NordNews
Avem ce spune

Scoasă la privatizare, Metalferos a reușit să crească de trei ori vânzările

În prima jumătate a anului 2021 întreprinderea Metalferos, la care statul deține 78,28% din capital, a înregistrat o creştere a veniturilor din vânzări, acestea constituind 1,34 miliarde de lei, de 2,8 ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra înregistrată de Metalferos în primele şase luni este mai mare şi decât cea înregistrată în 12 luni ale anului trecut sau din 2019, scrie Agora. 

Se întâmplă în condițiile restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, demonopolizării și liberalizării pieței de export a metalelor feroase și neferoase, dar și a expunerii la vânzare de către stat a pachetului majoritar de acțiuni.

Totodată, compania a raportat şi un profit de 53,94 milioane lei, în timp ce în prima jumătate a anului trecut compania înregistra o scădere cu circa 32% a veniturilor și pierderi de 2,7 milioane lei. Profitul este cel mai mare din ultimii cinci ani.

O explicaţie a acestui salt este creşterea semnificativă a cererii şi preţurilor la metale pe piaţa internaţională, ceea ce a dus şi la o scumpire a deşeurilor de metale. O mare parte din vânzări au fost către Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, livrările de metale vechi spre care au crescut de circa două ori.

Anterior administrația Metalferos susținea că este în căutare de noi piețe de desfacere, dar direcțiile prioritare și optimale din punct de vedere logistic, în cazul exportului resturilor și deșeurilor de metale feroase, sunt Turcia și uzina metalurgică de la Râbnița (MMZ), iar pentru exportul resturilor și deșeurilor de metale neferoase – România și alte state UE, Turcia și Ucraina.

Pentru menținerea potențialului existent al Metalferos, în condițiile de demonopolizare a pieței, întreprinderea a inițiat politici de raționalizare și tehnologizare a activităților.

Totodată, își propune diversificarea gamei sortimentale a produselor și a serviciilor oferite de întreprindere, prin direcții noi de activitate, precum reciclarea anvelopelor și colectarea și reciclarea sticlei.

Guvernul a expus deja de câteva ori la vânzare pachetul său de acţiuni. Ultima licitaţie a expirat pe 23 iulie 2021, iar preţul pentru pachetul 78,28% din capital, a fost de circa 843 milioane lei. Autorităţile nu au anunţat dacă au fost depuse oferte pentru cumpărarea acţiunilor.

Întreprinderea Metalferos a fost fondată în iulie 1995. Acționarii principali ai acesteia sunt Agenția Proprietații Publice (78,28%) și Ala Volc (5,13%).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata