NordNews
Avem ce spune

Școlile și grădinițele rămân fără compensații în urma majorării tarifului la gaz. Explicația Nataliei Gavrilița

Grădinițele, școlile și alte instituții ale statului nu vor beneficia de compensații pentru perioada rece a anului în urma majorării tarifului la gaz. Declarația a fost făcută de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița care a oferit și o explicație în acest sens, scrie Realitatea. 

„Grădinițele, școlile, instituțiile publice sunt instituții finanțate din buget. Nu putem vorbi despre compensarea unor instituții bugetare, pentru că ele sunt finanțate din buget, evident că cheltuielile pentru utilități a instituțiilor bugetare vor fi acoperite din buget conform regulilor obișnuite bugetare. Instituțiile vor veni cu calcule și aceasta va forma baza pentru bugetul pentru anul 2022”, a declarat Natalia Gavrilița.

Amintim că în ședința din 10 noiembrie, Guvernul a aprobat un șir de compensații pentru populație. Astfel, ca ajutor pe timp de iarnă, familiilor cu venituri mici le vor fi alocate 523 mil. de lei. De compensarea facturilor la gaz vor beneficia toți consumatorii și vor fi alocați 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.

Pentru compensarea tarifului la căldură Executivul va aloca 340 mil. de lei, iar tariful va fi compensat cu 2/3 din factură sau 450 de lei pe lună din prima gigacalorie.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata