NordNews
Avem ce spune

Se anunță proteste de 1 septembrie: „Cerem şcoală în regim normal!”

Reprezentanţii asociaţiei obşteşti „Părinţi Solidari”, nemulţumiţi de modalitatea de organizare a procesului educaţional în format mixt, au lansat o petiţie online prin care cer revizuirea măsurilor propuse de către Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică. În special, aceştia fac trimitere la cerinţa de păstrare a distanţei de un metru între elevi, transmite adevarul.md.

Prin revizuirea acestei cerinţe, va fi posibil de asigurat prezenţa fizică la orele de clasă în regim obişnuit, a tuturor elevilor. Concomitent cu petiţia, asociaţia va organiza pe 1 septembrie o acţiune de protest în faţa Guvernului. Iniţiatorii petiţiei precizează că actualele măsuri adoptate de autorităţi favorizează apariţia şi dezvoltarea mai multor probleme sociale, economice şi educaţionale, care vor avea ca consecinţă încălcarea dreptului copiilor la educaţie de calitate, în special, în contextul, în care procesul de educaţie online sau mixt nu asigură rezultatele scontate. La fel, ei fac trimitere la încălcarea dreptului copiilor la siguranţă şi asigurarea acestora cu mediu protector, pe durata orelor online sau în contextul programului redus, aflându-se în aceste perioade fără supravegherea unui adult.

„Acţiunile şi măsurile propuse de autorităţi în Hotărârea CNESP nr. 60 din 23 august 2021 vor crea sau vor acutiza alte probleme sociale cu impact major: limitarea accesului elevilor la studii de calitate, apariţia altor probleme de sănătate, scăderea veniturilor pentru familiile cu şcolari mici, şomajul (în special în rândul femeilor), expunerea copiilor la conţinut web necontrolat, abandonul şcolar, creşterea riscurilor pentru sănătatea şi viaţa copiilor lăsaţi fără supraveghere, ruperea sau neformarea relaţiilor sociale cu colegii etc.”, se precizează în petiţie. Contactată de IPN, co-fondatoarea „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, a declarat că acţiunea de protest din 1 septembrie, cu acelaşi generic: „Cerem şcoală în regim normal!”, va fi organizată în faţa clădirii Guvernului, intrarea din strada Bănulescu-Bodoni, începând cu ora 13.00.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"