NordNews
Avem ce spune

Se clatină fotoliul președintelui raionului Florești. Ștefan Paniș riscă să fie demis

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău în dosarul administrativ prin care a fost menţinut actul de constatare emis la 8 septembrie 2021 pe numele președintelui Consiliului Raional Florești, Ștefan Paniș, prin care a fost constatată diferenţa substanţială între averea dobândită şi veniturile obţinute de către acesta în perioada exercitării funcției.

Potrivit ANI, în cazul rămânerii definitive a actului de constatare menționat, după ce se va expune și Curtea Supremă de Justiție, Autoritatea „va depune cererea de confiscare a averii nejustificate în conformitate cu prevederile legii”.

Amintim că, în 2021, ANI a depistat că, pe parcursul celor trei mandate pe care le are în această funcție Paniș, averea dobândită și veniturile realizate diferă, fiind depistate aproximativ 2 milioane de lei diferența.

Astfel, acesta riscă să nu poată deține funcții publice o perioadă de 3 ani, iar ANI a sesizat organele competente pentru a-l verifica pe Paniș sub aspect fiscal și penal.

În cadrul probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a depistat că, președintele raionului Florești a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, valoarea cărora, conform contractelor de vânzare – cumpărare, oscilează între 1000 de lei și până la peste 200 de mii de lei. În acest mod, a fost generată bănuiala rezonabilă de diferență vădită și substanțială între averea dobândită și veniturile realizate, în mărime totală de aproximativ 2 milioane de lei.

Un an mai târziu, ANI l-a depistat pe Paniș cu o nouă încălcare a legii și anume cea de incompatibilitate de funcție. Acesta a deținut simultan cu funcția de președinte de raion și calitatea de administrator al unei firme.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"