NordNews
Avem ce spune

Se ieftinesc polițele de asigurare RCA și Cartea Verde

Începând cu data de 1 februarie, polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă – RCA și Carte Verde, vor costa mai puțin, scrie bizlaw.md.
Astfel, de luna viitoare prima de asigurare de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va fi de 651 de lei. În prezent, aceasta este de 766 lei. Prin urmare, prețul va fi redus cu 115 lei.
În cazul primelor achitate pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă externă (Carte Verde) vor fi percepute următoarele tarife:

  • pentru Zona 1 (Ucraina și Belarus) – 33 de euro (în prezent prețul este de 38 de euro);
  • pentru Zona 2 (Ucraina, Belarus și Federația Rusă) –  224 de euro (în prezent prețul este de 261 de euro);
  • pentru Zona 3 (toate țările Sistemului Internațional de Asigurare Carte Verde) – 498 de euro (în prezent prețul este de 586 de euro).

Reducerea prețurilor pentru asigurările RCA și Carte Verde are loc în contextul ultimelor modificări la Legea cu privire la asigurări, în vigoare din data de 22 ianuarie, prin care intermediarilor din asigurări (brokeri) li s-a interzis să perceapă comisioane din vânzarea acestor tipuri de polițe. La începutul lunii decembrie, Comisia Națională a Pieței Financiare a anunțat că noile modificări creează premise pentru resetarea politicii tarifare aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, astfel atât consumatorii, cât și participanții pieței vor beneficia de reguli clare, predictibile și transparente.
Recent, Comisia Națională a Pieței Financiare a emis o circulară prin care notifică faptul că intermediarilor în asigurări (reasigurări) le este interzisă încasarea remunerărilor, comisioanelor sau altor plăți la intermedierea contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă. Totodată, brokerul de asigurare și/sau de reasigurare este privat (interzis) de intermediere a contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă în numele și pe cheltuiala asigurătorului.
Amintim că, după aprobarea modificărilor la Legea cu privire la asigurări mai mulți brokeri s-au arătat nemulțumiți. Aceștia au afirmat, atunci, că se dorește excluderea din piața de profil a unei verigi importante de protecție a intereselor consumatorilor, numită brokeri de asigurare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"