NordNews
Avem ce spune

Se transmite Cod Galben de subinundații până la 10 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până sâmbătă, 8 iunie, Cod Galben de instabilitate atmosferică, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.
Specialiştii SHS susţin că vremea ploioasă se va menţine până luni, 10 iunie, după care va fi înlocuită de arşiţă. În următoarea săptămână se prevăd maxime termice până la 32 de grade Celsius, ziua. Noaptea, mercurul termometrelor se va ridica până la 20 de grade, tradiţional cel mai cald fiind în sudul ţării.
De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a extins până luni, 10 iunie, Codul Galben de subinundaţii locale.
Avertizarea este cauzată de prognozarea precipitațiilor, izolat a averselor puternice (15-45 l/m2). Astfel, Centrul hidrologic semnalează creşterea locală a nivelului apei în râurile mici cu 0.5-1.0 m; formarea scurgerilor intensive pe pante cu risc de subinundații locale.
În acest context, hidrologii au atenţionat autorităţile publice locale, agenţii economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să verifice starea barajelor, podurilor, căilor de evacuare a apei.
Avertizări meteorologe şi hidrologice de acest fel au fost caracteristice săptămânii curente, perioadă în care au fost înregistrate prejudicii semnificative. Astfel, peste 180 de hectare de sfeclă de zahăr, 731 de hectare de floarea soarelui, 836 de hectare de porumb și cel puțin 76 de hectare de livezi, dar şi câteva zeci de kilometri de drum au fost afectate în urma ploilor din ultimele zile. Şuvoaiele puternice au inundat sute de gospodării şi grădini din mai multe raioane ale ţării.
Ploile torențiale au făcut şi victime. Un bărbat, în vârstă de 54 de ani

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata