NordNews
Avem ce spune

Se vor ieftini sau se vor scumpi în continuare? ANRE, despre prețurile la carburanți

„Cotațiile Platts și cursul valutar sunt principalii factori care influențează prețul carburanților. Acești factori au pondere de 47% din costul total la benzinei, Accizele – 24%, TVA – 17& și Marja Comercială specifică – 16%. La motorină cotațiile Platts au pondere de 54%, Marja Comercială Specifică – 15%, Accizele -14% și TVA – 17%”, a explicat Carpov.
În opinia directorului ANRE, modificările la legislație dă posibilitatea regulatorului să stabilească prețurile maxime pentru două produse benzina cu cifra octanică 95 și motorina – produse de strictă necesitate. Parțial, s-a revenit la liberalizarea pieței prin excluderea vânzărilor angro din regimul de  plafonare.

 

„Dacă prețurile plafon ar  fi fost stabilite după vechea legislați carburanți ar fi costat mult mai mult. În prezent se atestă o situație dificilă pe piața produselor petroliere”.

ANRE stabilește zilnic plafonul maxim de comercializare a benzinei cu cifra octanică 95 și pentru motorină. Anterior prețurile erau stabilite o dată la două săptămâni ceea ce ducea la un șoc pentru consumatori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata