NordNews
Avem ce spune

Secretarul general al NATO îi cere Rusiei să nu se amestece în Belarus

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat joi un apel către Rusia de a nu ”se amesteca” în Belarus, unde are loc o mişcare inedită de contestare după alegerile prezidenţiale din 9 august, scrie agerpres.ro cu referire la AFP.

Nimeni, nici Rusia, nu trebuie să se amestece acolo. Belarus este un stat suveran şi independent”, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru ediţia online a cotidianului german Bild.

Este foarte clar: noi respectăm integritatea teritorială a Belarusului”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care a avut joi, la Berlin, o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.

Aceste comentarii intervin după ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit să desfăşoare, în cadrul acordurilor de apărare şi de securitate existente, forţe în apropierea ţării vecine Belarus dacă mişcarea de contestare postelectorală de acolo ar urma să degenereze.

De asemenea, liderul de la Kremlin a spus că actuala criză din Belarus este ”o problemă a societăţii şi a poporului belaruse”, adăugând că, din punctul său de vedere, Rusia se comportă ”într-o manieră mult mai rezervată şi neutră decât multe alte ţări, atât europene cât şi americană”.

În ultimele 17 zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta împotriva realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Opoziţia belarusă este convinsă că votul a fost fraudat, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, doar 10%.

Aleksandr Lukaşenko a acuzat NATO – din care fac parte şi Polonia, Lituania şi Letonia, ţări ce au frontieră cu Belarus – că îşi consolidează forţele în apropierea graniţei cu ţara lui.

Miercuri, Stoltenberg a respins ferm acuzaţiile Minskului, subliniind că orice încercare a Belarusului de a folosi Alianţa Nord-Atlantică drept ţap ispăşitor este ”greşită şi nejustificată”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"