NordNews
Avem ce spune

Ședința CSS nu s-a soldat cu NIMIC pentru agricultori. Dodon: „Blocarea străzilor nu va aduce mai mulți bani la buget. Am alocat tot ce se putea de alocat”. Securitatea ALIMENTARĂ nu e în pericol

Agricultorii din R. Moldova, care ieri și astăzi au ieșit în stradă pentru a cere suportul autorităților, nu vor primi mai mulți bani pentru a-și amortiza cât de cât pierderile provocate de secetă. Președintele Igor Dodon susține că fondul total de susținere a agriculturii a constituit anul acesta 1,1 miliarde de lei, cu 200 de milioane mai mult decât în anul trecut. De asemenea, șeful statului spune că, deocamdată, agricultorii vor trebui să împartă cele 300 de milioane de lei promise anterior de Guvernul Chicu, scrie ziarulnational.md.
Președintele Dodon a citit de pe o foaie câte precipitații au căzut anul acesta și a constatat că raioanele din centrul și sudul republicii au avut cel mai mult de suferit de pe urma secetei. Totuși, spune șeful statului, securitatea alimentară a R. Moldova nu este în pericol.
„La cerealele din prima grupă vom avea în jur de 600 de mii de tone. De obicei, recolta constituie 1,2-1,3 miliarde de tone. Roda este mică, dar suntem la 50% față de anul trecut. Până acum au fost recoltate 440 de mii de tone de grâu. Anul trecut a fost circa un miliard de tone. Securitatea alimentară nu este afectată. Pentru asta avem nevoie de 360 de mii de tone. În rezerva de stat mai avem încă 51 de mii de tone”, a declarat astăzi Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit șefului statului, situația nu ar fi dramatică nici în ceea ce privește grupa a II (porumbul și floarea-soarelui). „Avem cultivat porumb pe o suprafață de 500 de mii de hectare. De obicei, agricultorii recoltează în jur de două miliarde de tone de porumb. Pentru securitatea alimentară furajeră avem nevoie de 700 de mii de tone de porumb. Anul acesta roda va fi de circa un miliard de tone. Astfel, securitatea alimentară este asigurată. Se va putea și de exportat”, a subliniat președintele.
În același context, președintele Igor Dodon i-a îndemnat pe agricultori să nu blocheze drumurile, pentru că bani nu vor fi mai mulți la buget: „Fondul total de susținere a agriculturii este de 1,1 miliarde de lei anul acesta. Anul trecut acest fond a fost de 900 de milioane de lei. În afară de aceasta, vor fi alocate suplimentar 300 de milioane de lei. Pentru grupa a II sperăm că vom face cât mai curând evaluarea și să găsim resursele necesare. Eu înțeleg prin ce trec agricultorii, dar blocarea străzilor și discuțiile politice nu vor aduce mai mulți bani la buget, am alocat tot ce puteam să alocăm”.
Igor Dodon a pomenit iarăși că are speranța că Federația Rusă va acorda un ajutor umanitar de 40-50 de mii de tone de motorină, care va ajunge la agricultori în preajma alegerilor prezidențiale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata