
Ședința în cadrul căreia președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, citat la Procuratura Generală (PG) pentru a fi audiat în dosarul penal privind delapidarea averii statului la importul energiei electrice în țara noastră, a fost amânată. Informația a fost confirmată pentru COTIDIANUL de procurora de la Procuratura Generală, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.
„Acțiunile de urmărire penală continuă. Ședința planificată a fost amânată în baza cererii depuse de către avocatului lui Igor Dodon”, a declarat Mariana Cherpec.
„Motivele invocate în cererea de amânare sunt determinate de faptul deplasării lui Igor Dodon peste hotare Republicii Moldova, acțiune pe care o avea planificată din timp. Respectiv, din spusele avocatului, Igor Dodon urmează să revină în data de 28 decembrie și respectiv, în data de 29 decembrie, ora 11:00 este planificată acțiunea de urmărire penală de comun acord cu procurorul”, a precizat procurora Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.
Procurora Mariana Cherpec a subliniat că data și ora a fost fixată de comun acord cu avocatul lui Igor Dodon și procurorul pe caz.
Zilele trecute, liderul de onoare al PSRM spunea că citația la Procuratură e o fumigenă. Acesta mai spune că nu se află în Republica Moldova.
„Azi, guvernarea nu știe ce să mai inventeze pentru a distrage atenția cetățenilor de la tarife, eșecuri, prețuri mari, alegeri antidemocratice la Bălți și căderea PAS-ului în sondaje. În curând revin la Chișinău, sunt într-o deplasare de serviciu de o zi peste hotare, și voi da comentarii mai desfășurate pe situația din țară, despre cât de grav degradează lucrurile și cât de fierbinte politic va fi primăvara care vine. Dacă cineva crede ca prin astfel de show-uri se va distrage atenția oamenilor de la sărăcie, creșterea de prețuri și tarife, capturarea instituțiilor de stat … greșește. Încercarea de a mă intimida nu va avea sorți de izbândă. Suntem și vom fi întotdeauna gata să ripostăm uzurpatorilor și incompetenților …, chiar dacă și-au schimbat pielea, dar nărăvul e același”, a conchis Dodon.
Tot Dodon a mai spus că dosarul Energocom e unul vechi.
„Subiectul Energocom, despre care se vorbește, are deja vreo 13 ani vechime (din anii 2008-2009), a fost demult analizat din toate unghiurile și consumat, acest subiect nu conține absolut nimic dubios și incriminator în privința mea personal. S-a încercat și pe timpul statului capturat de Plahotniuc, pe timpul AIE1 și AIE2 sa fie plămădit ceva din acest caz. E un subiect la fel de steril ca acuzația că aș fi ocupat nelegal funcția de președinte al Federației de Șah, concomitent cu cea de șef de stat. Toate însă au fost puse la locul lor, totul a fost conform legii”, a mai declarat Dodon.
Procuratura Generală a anunțat luni, 13 septembrie, că a inițiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul „unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari”.
„În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 de dolari, echivalentul a 123.957916 de lei”, a precizat Procuratura Generală.
Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.
„Având în vederea complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța procurorului general Alexandr Stoianoglo a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale”.
Amintim că, în luna august 2020, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală, solicitând să fie analizate cât de justificate au fost unele decizii ale lui Igor Dodon în perioada în care a activat în calitate de ministrul al Economiei.
Alaiba susține că Dodon este autorul primei scheme din importul energiei electrice.
„A plantat prima companie căpușă în 2008. Practic imediat, tarifele la energie electrică au crescut cu 30%. Urmare a acestui fapt, doar în anul 2008 cetățenii au achitat cu 12 milioane de dolari mai mult. În doar 2 luni Dodon renegociază și semnează un contract nou cu Ucraina. În contractul nou, Moldova cumpăra electricitate tot de la Ucraina, doar că…în mijloc apare o companie înregistrată în Ungaria”, se arată în sesizarea lui Alaiba.
Deputatul PAS consideră că a fost grav prejudiciată securitatea națională, securitatea energetică a țării, bugetul de stat, dar și veniturile cetățenilor.
„Dodon nu a acționat în interesul țării, ci în interesul privat al anumitor persoane. Foarte posibil că această istorie este despre unul dintre primele kulioace ale tânărului Igor”, a adăugat Alaiba.
„Despre asta am vorbit și în trecut, dar Procuratura lui Plahotniuc nu a acționat. Poate Procuratura cică independentă va acționa, până când nu a expirat termenul de prescripție”, a mai spus deputatul Dumitru Alaiba.
În acest context, deputatul PAS speră că că Procuratura va clarifica „cât de justificate au fost aceste decizii pentru care cetățenii au început a plăti imediat cu 30% mai mulți bani pentru electricitate, dar și în folosul cui s-a făcut această schemă”.