NordNews
Avem ce spune

Șefa ANI despre „legea lustrației” a PSRM: Când am fost numită în funcție prin decret prezidențial obiecții nu au fost, acum sunt

Președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci lasă de înțeles că nu există motive pentru care să se regăsească în proiectul socialiștilor denumit „legea lustrației”. În cadrul unui interviu acordat pentru Deschide.MD care va fi publicat astăzi, șefa ANI spune și care este procedura de revocare din funcție: „Legea 132 cu privire la ANI reglementează clar care sunt procedurile de revocare. Acestea au loc prin intermediul Consiliului de Integritate ulterior decizia acestuia se transmite președintelui Republicii Moldova”, scrie deschide.md

Întrebată cum comentează inițiativa PSRM privind „legea lustrației”unde se regăsește și numele președintelui ANI, Antoci a menționat că obținut această funcție în urma unui control riguros.

„Atât președintele cât și vicepreședintele dar și inspectorii de integritate au condiții destul de riguroase de accedere în funcții. Nu o să găsiți nicio instituție din Republica Moldova care să aibă aceste condiționalități și restricții pe care le avem noi aici când accedem în funcție. Ești verificat de Serviciul de Securitate timp de o lună – două, treci testul scris, interviul online și testul la poligraf. Sunt teste dificile, pe alocuri chiar stresante. Comisia de concurs este compusă atât din reprezentanți ai autorității cât și reprezentanți ai Consiliului de Integritate compus din reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, CALM, societatea civilă, CSM, CSP. Un alt aspect pe care aș vrea să îl menționez este că propunerea de numire a candidatului în funcție este transmisă președintelui Republicii Moldova, iar în 2017 când am avut acea discuție la președinție nu au fost obiecții vizavi de candidatura mea la funcția dată, acum sunt. Eu sunt gata să discutăm public care sunt prioritățile ANI, ce obiective avem, care sunt impedimentele și obiecțiile”, a declarat Rodica Antoci.

În cadrul aceluiaș interviu președintele ANI vine și cu o recomandare: „Ar fi bine ca pe viitor persoanele care sunt vizate în controalele ANI și înaintează anumite proiecte de legi ce sunt tangențiale cu autoritatea să declare conflictul de interese pentru că are loc iarăși o încălcare a regimului juridic”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"