NordNews
Avem ce spune

Șefa diplomației germane explică de ce statul nu trimite arme Ucrainei: „Cine discută, nu trage”

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a justificat joi refuzul ţării sale de a trimite Ucrainei armament pentru apărarea de agresiunea rusă, spunând că „cine discută, nu trage”, informează dpa, scrie digi24.ro.

Poziţia Germaniei, diferită de a unor aliaţi din NATO cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit şi ţările baltice, i-a surprins pe unii din aceştia şi a deranjat guvernul pro-occidental de la Kiev.

Guvernul de centru-stânga condus de cancelarul Olaf Scholz a anunţat că acţionează pentru detensionarea crizei dintre Rusia şi Ucraina, dar a exclus livrarea de armament pentru ucraineni, aşa cum a făcut şi predecesoarea sa, Angela Merkel.

Adoptarea unei poziţii diametral opuse în această privinţă ar fi posibilă numai „în deplină cunoştinţă de cauză şi mai ales fără a închide uşile a căror redeschidere abia se încearcă în acest moment”, a declarat Baerbock deputaţilor din Bundestag, parlamentul federal german.

„Cine discută, nu trage. De aceea, este foarte grav să respingem pur şi simplu reluarea dialogului”, a apreciat ea, referindu-se aparent la recentele evoluţii diplomatice între Washington şi Moscova, precum şi la dialogul de miercuri, de la Paris, între consilieri politici ucraineni şi ruşi, conform Agerpres.

Şefa diplomaţiei germane a afirmat că Berlinul sprijină forţele armate ucrainene. Ea a reamintit anunţul de miercuri conform căruia Germania va trimite Ucrainei 5000 de căşti militare.

Ambasadorul ucrainean la Berlin a calificat însă decizia privind căştile drept „un gest pur simbolic”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"