NordNews
Avem ce spune

Șefa Parchetului European va efectua o vizită în R. Moldova

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi va efectua o vizită oficială în R. Moldova în perioada 11-14 iulie. În capitală, Laura Codruța Kovesi urmează să realizeze mai multe întrevederi cu reprezentanți ai guvernării. 

Șefa Statului, Maia Sandu s-a întâlnit în ianuarie 2021 la Bruxelles cu procurora-șefă a Parchetului European. Atunci, președintele a menționat că își dorește să colaboreze cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în R. Moldova.

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruţa Kovesi drept prima şefă a Parchetului European.

Parchetul European este un organ independent al UE însărcinat cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depăşeşte 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfăşoară investigaţii, efectuează acte de urmărire penală şi exercită acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.

Laura Codruţa Kovesi a ocupat funcția de procuroră-șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kovesi a fost procuroră la Sibiu și procuroră generală a României. La data numirii, în 2006, Kovesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"