
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile. Documentul a fost votat în cadrul ședinței de azi a Executivului și urmează să fie expediat în Parlament pentru examinare, scrie deschide.md
Conform proiectului, starea de urgență ar urma să fie prelungită pentru încă 60 de zile, începând cu 3 august.
Potrivit autorităților, evenimentele recente din Ucraina arată că războiul brutal al Federației Ruse declanșat împotriva Ucrainei continuă să se agraveze.
„Atacurile cu drone și rachete de croazieră ale Rusiei asupra bazelor militare și infrastructurii ucrainene, precum și asupra unor zone portuare ale Mării Negre și ale Dunării (aproape de frontiera Republicii Moldova în regiunile Odesa și Reni – Ucraina) au creat o situație de securitate gravă. Republica Moldova se află la doar câțiva kilometri distanță de aceste zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințări directe”, susțin reprezentanții MAI.
Conform analizei prezentate, riscurile pentru securitatea R.Moldova sunt mari și ca urmare atât a atacurilor care au avut loc în imediata apropiere de frontiera NATO, asupra portului Reni, cât și a declarațiilor recente ale oficialilor ruși privind statele NATO.
„De altfel, Polonia a dislocat deja trupe suplimentare la frontiera de est a statului. Totodată, se menține o situație de pericol de accident nuclear la centrala electrică de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse”, precizează Ministerul de Interne.
La fel, menționează autoritățile, persistă amenințările directe asupra teritoriului național, care apar în principal prin survolul accidental al spațiului aerian cu drone sau rachete: „Această situație poate afecta suveranitatea teritorială și securitatea publică, energetică, a comunicațiilor terestre și portuare ale țării”.
„În plus, sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, va afecta Republica Moldova. Perturbarea lanțului logistic maritim va duce la creșterea tranzitului de cereale prin Republica Moldova. Acest lucru ar putea implica riscuri de perturbare a activităților punctelor de trecere a frontierei cu Uniunea Europeană, ducând la formarea de cozi kilometrice în apropierea hotarului cu România, cu impact negativ asupra securității traficului rutier și infrastructurii de drumuri naționale. De asemenea, Republica Moldova rămâne a fi expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulări cu scop militar, spionajul străin și escaladarea violenței interetnice și intercomunitare în zonele tensionate. În același timp, războiul injust din Ucraina ar putea afecta și infrastructura de transport de gaze naturale și energie electrică, împiedicând livrările către Republica Moldova”, punctează reprezentanții Executivului.
Cu un mesaj în vederea aprobării proiectului a venit și prim-ministrul Dorin Recean.
„Noi avem această intensificare a bombardamentelor în Sud-Vestul Ucrainei, tot mai aproape de hotarele noastre. Vedem că Rusia țintește anume în această infrastructură, energetică, civilă și portuară din această zonă”, a spus șeful Executivului.
De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie – pentru încă 45 de zile, la 28 iulie – cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile la data de 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, 2 februarie 2023, 30 martie 2023, dar și 26 mai 2023.