NordNews
Avem ce spune

Șeful Postului Vamal Otaci, împreună cu trei vameși, suspendați din funcții

Cei trei angajați suspectați de corupție, dar și șeful postului vamal Otaci, au fost suspendați din funcții în cadrul anchetei interne inițiate de Serviciul Vamal. Despre acest lucru a anunțat Serviciul Vamal într-un comunicat.

„Serviciul Vamal s-a autosesizat pe marginea pornirii unei cauze penale de Procuratură pe faptul mai multor acte de corupție, care ar fi fost comise de trei angajați ai postului vamal Otaci și a inițiat o anchetă de serviciu pentru cercetarea ilegalităților invocate. 

Totodată, în vederea neadmiterii imixtiunii în cercetarea cazului, cei trei funcționari vamali, inclusiv șeful postului vamal Otaci, au fost suspendați din funcții pe perioada desfășurării anchetei.

Serviciul Vamal acordă întregul suport organelor competente în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere în conformitate cu normele legale”, se arată în comunicat.

Amintim că doi șefi de tură ai Postului Vamal Otaci, un vameș al aceluiași post și un șomer au ajuns în vizorul ofițerilor CNA și procurorilor, fiind documentați pentru mai multe acte de corupție, care ar fi fost comise la efectuarea procedurii de intrare-ieșire de pe teritoriul Republici Moldova a unui mijloc de transport, înregistrat într-un alt stat.

Potrivit anchetei, un locuitor din nordul țării ar fi dat 500 de dolari mită celor trei vameși, pentru ca aceștia să permită scoaterea în mod fraudulos din țară a unui autoturism cu numere de înmatriculare străine, care depășise termenul legal de ședere de 6 luni în Republica Moldova.

În fapt, unul dintre vameși a scos mașina cu numere de înmatriculare străine de pe teritoriul țării noastre, iar la scurt timp cel de-al doilea ar fi perfectat intrarea mașinii pe o persoană nerezidentă, cu introducerea informației în baza de date.

Pentru fortificarea probatoriului, au fost autorizate și efectuate percheziții corporale, cu ridicarea telefoanelor celor patru figuranți. Acestora li s-a adus la cunoștință ordonanțele de recunoaștere în calitate de bănuiți, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede următoarele pedepse pentru aceste infracțiuni: corupere pasivă – închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani; corupere activă – închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale, iar pentru trafic de influență 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"