NordNews
Avem ce spune

Semnal de alarmă OMS: „Utilizează antibioticele cu grijă!”

Rezistenţa la antibiotice a crescut în întreaga lume, iar pentru a preveni acest proces, populația trebuie să cunoască rolul antibioticelor și modalitățile de utilizare corectă. Cu un astfel de mesaj au venit astăzi reprezentanții Asociațiilor Obștești CASMED, SMIT și Anima din mun. Bălți, pentru a sensibiliza și informa cetățenii despre administrarea rațională a antibioticelor.

Oamenii spun că le este frică să-și administreze medicamente fără prescripția medicilor.

„Trebuie folosite inteligent, din cauza că oamenii folosesc multe antibiotice dăunează și ficatului, dar afectează și alte organe, ar fi de dorit să le folosească cât mai rar și atent.”

„Nu este corect, deoarece trebuie să ne adresăm la medic, medicul știe ce să îți prescrie, dar să cumperi fără medic, nu e deloc bine, poți mai tare să te îmbolnăvești și să nu te poți vindeca deja.”

Administrarea medicamentelor fără o consultație prealabilă la medic poate fi periculoasă, susțin oamenii.

De unde să știu eu ce boală am. Numaidecât trebuie de consultat un medic, de făcut un rentgen, RMN, dar așa. Eu tot am diferite boli, dar mă consult cu medicul, știu de ce am nevoie și îmi cumpăr, dar să cumpăr din capul meu, eu nu știu, eu nu-s medic.

Trebuie la medic, noi doar nu știm care medicamente ne trebuiesc nouă, mai ales acum cu acest virus, trebuie neapărat să mergem la medic, ei dau medicamente care ajută.

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în legătură cu amenințarea tot mai mare a rezistenței microbilor la antibiotice.

„În contextul în care o persoană nu duce până la capăt un tratament, nu administrează corect antibioticile infecția pe care încearcă să o trateze și neurmând un tratament până la capăt, face rezistență. Dacă se produce această rezistență, pentru îmbolnăvirea ulterioară a unei viruso- maladii, organismul nu răspunde, se limitează opțiunile de tratament pentru persoana bolnavă, a declarat” Oxana Rucșineanu, Vicepreședinte Societatea Moldovei Împotriva Tuberculozei „SMIT”

Pentru a nu dezvolta rezistență la antibiotice, Organizația Mondială a Sănătății vine cu un șir de recomandări despre cum aceste preparate trebuie administrate corect.

„Este foarte important ca cetățenii să cunoască că antibioticele sunt niște preparate care ajută la tratarea infecțiilor bacteriene. Este foarte important ca antibioticele să fie luate în baza prescripției medicale, să nu facem abuz de antibiotice pentru că organismul nostru va dezvolta rezistență, iar ulterior, alte preparate nu vor fi atât de eficiente”, spune Livia Golovatîi, coordonator proiect AO „CASMED”.

Campania de informare a fost organizată de către  Platforma pentru Cooperare Regională în Sănătate CORES în contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice. Platforma CORES reunește 10 ONG-uri active în domeniul de sănătate și este creată în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de către Crucea Roșie din Elveția în parteneriat cu AO „CASMED” și AO „HOMECARE” cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata