Serghei Makogon a propus Republicii Moldova să ia gaze din UE cu 16% mai ieftine decât de la Gazprom

Din cauza scăderii prețurilor la gaze în hub-urile europene, Republica Moldova ar putea cumpăra gaze naturale din UE cu 16% mai ieftine decât de la Gazprom, folosindu-se de infrastructura de transportare a gazelor a Ucrainei, transmite bucpress.ro.

Oferta publică a fost făcută de către Serghei Makogon, directorul „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” din Ucraina.

Makogon scrie că semnarea unor acorduri inter-operaționalitate la frontieră, la sfârșitul lunii decembrie, în locul contractului de tranzit din 2009, ar permite statelor vecine să folosească infrastructura Ucrainei pentru a achiziționa gaze din UE. „Diminuarea prețurilor la gaze în hub-urile europene a avut drept consecință micșorarea prețurilor în Ucraina. Ultimele licitații la Bursa ucraineană energetică s-au încheiat cu diminuarea prețului sub 4.000 de grivne cu TVA.

De exemplu, R. Moldova cumpără gaze de la Gazprom cu 174 de dolari. Dacă ar lua gaze din UE cu livrare prin Ucraina, prețul acestora la intrarea în Republica Moldova va fi de 146 de dolari. Va fi o economie de aproximativ 28 de dolari sau minus 16%.

Nu știu dacă Republica Moldova va putea/dori să înceapă livrările din UE, dar argumente pentru a începe tratativele sunt”, scrie Makogon.

La sfârșitul lunii decembrie 2019, Operatorul sistemul de transportare a gazelor din Ucraina, „Moldovatransgaz” și SA „Moldovagaz” au semnat un acord tehnic inter-operațional de colaborare în conformitate cu normele europene ce a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2020.

De partea cealaltă, „Naftogaz” și „Gazprom” au semnat pe 30 decembrie un nou contract de tranzit a gazelor pe cinci ani și s-au înțeles despre încetarea proceselor judiciare.

leave a reply