NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Sergiu Gușciuc din Drepcăuți, Briceni: “Fierul iubește dragostea omului“

Străvechiul meşteşug al prelucrării fierului doar cu ciocanul, focul şi nicovala  este practicat din ce în ce mai rar în ziua de azi. Reporterii nordnews au cunoscut în satul Drepcăuți, raionul Briceni un fierar care lucrează la o gospodărie agricolă și care se teme că, pe bună dreptate, meseria dată va dispărea odată cu el.

La cei 59 de ani împliniți, Sergiu Gușciuc este unicul fierar din raion, iar secretele acestui meșteșug le-a învățat încă în copilărie.
„ Eu am crescut lângă un fierar, de mic copil. De la el m-am învațat tot. De făcut trebuie, dar nu are cine, pe raionul acesta nimeni nu știe nimic despre lucrul cu fierul. ”
Sergiu Gușciuc ne-a povestit cum își începe ziua de lucru și de ce unelte are nevoie, pentru a prelucra/bate fierul.
„ Curățim totul de aici, punem lemnișoare, așa subțirele, aprindem lemnele, pe urmă, când se aprind bine, punem cărbunii. Apoi, când se aprind cărbunii bine, începem a lucra.”
„ Acum fac la băieți „vorotoace”, „mantirouvci”, zubile, mai pe scurt, tot ce le trebuie le fac.”
„ Asta e cea mai mica, noi o numim furnicuța,  mărânțușuri facem cu ea. Aceasta e pentru lucruri mai mari, calută îi zicem. Aceasta deamu’  îi zicem așa că e mare, pentru lucrui mai mașcate.”
Fierul, în opinia meșterelui, are personalitate: „N-o vezi de la început, dar când începi a îndrăgi munca, observi cum metalul te ascultă.”
„ Trebuie să știi cum să te comporți cu el. Trebuie să știi să te comporți cu el, că dacă îl ei cu rău, el nu se prelucrează așa cum trebuie. Trebuie să îl știi cum să-l călești, capu’ altfel se rupe, sare.”
„ Dragoste de om are, dacă la om îi este dragă, îl ascultă și fierul pe om, se prelucrează bine. Dar dacă omul nu are nici o atracție, nici o dragoste, nu se primește nimic. Cum nu s-ar munci, tot nu ar face nimic.”
Din păcate, fierarul este una dintre profesiile care, încetul cu încetul, dispare  din Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"