NordNews
Avem ce spune

Sergiu Litvinenco, despre Legea cu privire la ANI, votată de PSRM-Șor: „Prin această lege, toate dosarele socialiștilor urmează a fi încetate, iar averea obținută ilegal – păstrată”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține că în ședința nocturnă de miercuri, 16 decembrie, alianța PSRM-ȘOR a votat modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), pentru ca mai mulți deputați socialiști să scape de confiscarea averii obținută ilegal”, scrie zdg.md.

Deputatul susține că „la prima vedere modificarea este inofensivă, însă dacă te adâncești și studiezi mai atent, îți dai seama că nu este așa nici pe departe”.

„În celebra ședință nocturnă, alianța PSRM-Șor a votat și modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). În chiar prima modificare, la art.26 din Legea nr.132/2016, cuvântul „mandate” se substituie cu cuvântul „mandat”. Adică pluralul „mandate” se substituie cu singularul „mandat”.

Ce înseamnă modificarea dată la modul practic? Încerc să explic printr-un exemplu. Admitem că domnul GN a fost deputat în Parlamentul precedent (2015-2019) și este deputat și în Parlamentul actual. În condițiile în care în lege se păstrează pluralul „mandate”, atunci ANI poate verifica averea obținută de domnul GN atât pe durata mandatului precedent (adica 2015-2019), cât și în mandatul actual (2019-2020). Plus un an înainte de începerea primului mandat (2014).

Dacă însă în lege pluralul „mandate” este substituit cu singularul „mandat”, situația se schimbă radical. În așa caz, ANI poate verifica averea obținută de domnul GN doar pe durata mandatului actual (început în 2019), plus un an înainte de intrarea în acest ultim mandat (2018). Și, atenție, nu mai poate face nimic în cazul averii obținute de domnul GN înainte de 2018 (adică în perioada 2015-2018)“, a scris Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"