NordNews
Avem ce spune

Sesizarea SIS privind influențele lui Veaceslav Platon asupra judecătoarei Tatiana Bivol, respinsă de Inspecția Judiciară

Inspecția Judiciară, subordonată Consiliului Superior al Magistraturii a respins ca neîntemeiată sesizarea Serviciului de Informații și Securitate în care judecătoarea Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani era acuzată că ar fi fost influențată de Veaceslav Platon, scrie anticorupție.md. 

Potrivit documentului, bănuielile SIS „sunt lipsite de suport probator și nu pot fi reținute ca date pertinente abaterii”.

„Chiar și abaterea disciplinară, imputată judecătorilor nu poate fi bazată pe presupuneri. Abaterea disciplinară, nefiind o categorie abstractă și iluzorie, prezintă elemente constitutive distincte, probatoriul acestora fiind pus prin lege in sarcina autorului sesizării. Pentru a reține în sarcina judecătorului săvârșirea unei abateri disciplinare, urmează a se stabili, dacă abaterea disciplinară este prevăzută de lege, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acesteia”, se mai arată în decizia Inspecției Judiciare.

Amintim că la 2 decembrie, SIS a adresat o scrisoare CSM în care solicita să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care ar intenționa să își restabilească drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group

„Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul dintre completele care ar urma să examineze dosarele de referință pe magistrata Tatiana Bivol, judecătoare în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și fiica unuia dintre avocații lui Platon, Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon.”

Ulterior, magistrata Tatiana Bivol a declaratcă nu are nimic în comun cu procesele judiciare privind companiile controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon sau cu instituțiile de supraveghere ale sistemului financiar (BNM și CNPF). Judecătoarea solicita plenului CSM să inițieze verificările de rigoare în vederea excluderii oricăror suspiciuni de imparțialitate și neprofisionalism față de activitatea sa și pentru disocierea de cetățeanul Veaceslav Platon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata