NordNews
Avem ce spune

Sfaturi (in)utile //Ce trebuie să faci în caz de insolație

Ai stat prea mult la soare şi nu ţi-ai luat măsuri de protecţie? Te doare capul, ameţeşti şi ai senzaţie de greaţă? E posibil să fi făcut insolaţie, scrie unica.ro

Iată ce măsuri trebuie să iei cât mai repede
Insolaţia este o stare care poate fi provocată de expunerea prelungită la soare, atunci când organismul se supraîncălzeşte şi nu mai dispune de mijloacele necesare pentru a reveni la temperatura normală. Dacă, în cazul unei persoane sănătoase, insolaţia poate produce doar o stare temporară de disconfort, în cazul celor care suferă de boli cardiovasculare, obezitate, dereglări hormonale sau de metabolism, boli cronice incurabile, supraîncălzirea organismului poate fi fatală. Cei mai vulnerabili la supraîncălzirea organismului sunt copiii sau persoanele în vârstă.
Simptome
Există trei trepte de supraîncălzire a corpului, în funcţie de care apar simptome specifice: în primă fază, când supraîncălzirea este uşoară, persoana se simte slăbită, are dureri de cap, este somnolentă, are uşoară senzaţie de ameţeală şi de greaţă; în a doua fază, persoana are dureri mari de cap şi temperatură considerabil mai mare decât cea normală, nu-şi poate coordona mişcările, are tegumentele reci, palide şi umede, are senzaţie de greaţă, însoţită de vărsături, pulsul şi respiraţia sunt accelerate, putându-şi pierde chiar cunoştinţa; în a treia fază, şi cea mai gravă, persoana se confruntă cu un adevărat şoc termic: delirează, îşi pierde cunoştinţa, are pulsul şi respiraţia foarte accelerate, poate ajunge până la o temperatură de 41ºC, are tegumentele roşii, calde şi uscate sau cu transpiraţie excesivă, chiar şi în regiunea axilară (la subsuoară).
 
Măsuri de prim ajutor
Dacă o persoană manifestă simptome de acest fel, trebuie mutată cât mai repede într-un loc răcoros, ferit de acţiunea directă a razelor de soare. După aceea, persoana va fi dezbrăcată, pentru ca o suprafaţă cât mai mare a corpului său să intre în contact direct cu aerul, şi aşezată la orizontală, cu picioarele uşor ridicate faţă de nivelul corpului. Întregul corp trebuie ajutat să revină la temperatura normală prin pulverizarea pe corp a apei sau prin umezirea corpului cu ajutorul unor bureţi sau bucăţi de pânză. Pe frunte, gât, abdomen şi zona axilară se vor aplica comprese reci (gheaţă înfăşurată în prosoape). De asemenea, este recomandat ca persoana să bea multe lichide (apă minerală sau plată, cu puţină sare în ea, compoturi, ceaiuri călduţe), pentru a înlocui fluidele sau mineralele pierdute.
Măsuri de prevenire a insolaţiei

  1. evitarea expunerilor solare în intervalul orar 11-16;
  2. purtarea unei pălării sau şepcuţe în timpul expunerii solare ;
  3. este interzis consumul de băuturi alcoolice, care favorizează instalarea insolaţiei;
  4. evitarea îmbrăcămintei din materiale sintetice şi de culoare închisă;
  5. se va asigura hidratarea organismului ;
  6. evitarea efortului fizic prelungit în soare.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata