NordNews
Avem ce spune

Sfaturi utile de la co-fondatoarea „Academiei Părinților de Invidiat”

Co – fondatoarea, psihologul și psihoterapeutul „Academiei Părinților de Invidiat” Ina Crasnojon vine în ajutorul celor care întâmpină dificultăți în înțelegerea emoțiilor și comportamentul copiilor de până la 7 ani. Unele lecții de educație parentală au fost descrise deja împreună cu sociologul Academiei Mihai Nani în cartea „8 ingrediente de bază”.
Pentru creșterea sănătoasă și armonioasă a copilului este foarte important ca părintele să-i cunoască necesitățile lui la fiecare etapă de dezvoltare. Numai după ce-i va identifica problemele, care de cele mai dese ori și determină  comportamentul problematic al copilului, doar atunci părnții vor fi capabil să  construiască relații durabile, bazate pe încredere reciprocă și respect.
Pentru copiii de pînă la vîrsta de 3 ani
„Este foarte important, spune psihologul Ina Crasnojon, să li se asigure un atașament sănătos, bazat pe siguranță emoțională și fizică. Este destul de simplu să-i zici copilului: „Te iubesc foarte mult, chiar dacă uneori ai un  comportament care mă scoate din pepeni, dar nu-mi pot imagina viața fără tine, fără zîmbetul tău frumos, ochii tăi luminoși, etc”. Doar că foarte puțini părinți recurg la asemenea expresii verbale. Preferă să nu le zică nimic, sau să-i critice, crezând că astfel îi face mai puternici, mai corecți în tot ceea ce întreprind. Tonalitatea vocii ar fi bine s-o avem calmă, liniștită, deoarece furia ne blochează rațiunea și ne transformăm în monștri, de care se sperie copilul.”
Sfat! „Sugerez părintelui să-și încurajeze copilul pentru cele mai mici eforturi și rezultate obținute, acestea au impact direct asupra dezvoltării stimei de sine și încrederii în forțele proprii.”
Copiii de la 3 pînă la 6 ani
„Au nevoie de multă înțelegere și atenție din partea părintelui. Da, uneori ei devin agitați, se enervează chiar și din cauza propriilor mișcări, dar noi suntem cei care-i ajutăm. Cum? Le vorbim despre asta „Știu, văd că ești trist, furios, dar eu sunt aici ca să te ajut”, spune psihologul.
Sfat! „Aș sugera părinților să inspire-expire adînc și să depună efort pentru a-i răspunde copilului la cele aproximativ 400 de întrebări adresate zilnic (măcar la 20 din ele). Să ne amintim mereu că pînă la vârsta de 7-8 ani, activitatea dominantă  pentru un copil este JOCUL și trebuie să le oferim posibilitatea și libertatea în ași trăi copilăria frumos, fără frustrări, strigăte, impuneri.” , precizează psihoterapeutul Ina Crasnojon.
Ce facem ca părinte
E bine ca fiecare părinte să-și amintească mereu că el reprezintă autoritatea supremă  pentru copil, din care motiv este important să servească drept model demn de urmat. Copiii fac de fapt ceea ce văd la părinții lor.
Sfat! „Sugestia mea pentru toți părinții ar fi „să se comporte și să-și trateze copiii lor, așa cum le-ar place să fie tratați de cei din jur”. De ce-ar trebui să ne surprindă neplăcut imputările copiilor în adresa părinților, comportamentele lor abuzive, necontrolate, dacă char părintele se comportă cu el în așa fel. O singură întrebare sunt curioasă să le-o adresez părinților „Cu colegii de serviciu, prietenii, vorbiți tot așa?” Nu cred.
Cum ne facem ascultați de copii
Copilul tău a încetat să te mai asculte?  De ce? Posibil, atunci când el avea ceva important să-ți spună, tu erai ocupat cu ale tale și nu i-ai dat mare importanță.
Ascultarea în relația părinte-copil e bine să fie una activă, să fie stabilit acel contact vizual pentru a lega relații strânse, ca ulterior copilul să aibă dezvoltați  perfect acei „neuroni oglindă”.
Sfat! „Manifestă interes pentru ceea ce-ți povestește copilul, posibil uneori să te plictisești sau să nu prea înțelegi ce-ți zice, dar contează să știi ce tip de relație îți dorești să construiești pe termen îndelungat.”
Fiecare copil este o personalitatea aparte și nu ar trebui comparat cu alți semeni. Pentru o dezvoltare armonioasă a propriului copil suntem obligați să ne asumăm responsabilitatea, pentru ceea ce vor deveni ei în viitor.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata