NordNews
Avem ce spune

SFS îndeamnă angajatorii să nu ofere, iar angajații să nu accepte salarii „în plic”

Serviciul Fiscal de Stat lansează o campanie de verificare a agenților economici care recurg la practica achitării salariilor „în plic”, utilizând munca nedeclarată sau parțial declarată a persoanelor angajate, transmite IPN cu referire la Nicoleta Nemerenco, șefă de direcție în cadrul SFS, informează Deschide.md.
Prima etapă a campaniei începe la 20 martie și va dura trei luni. Aceasta va viza 17 agenți economici. „În baza aplicării unor criterii de risc, SFS a constatat că acești angajatori utilează frecvent munca la negru, munca nedeclarată sau parțial declarată a angajaților”, a explicat reprezentanta de la SFS într-o conferință de presă.
Angajatorilor respectivi li se va oferi posibilitatea să revadă dările de seamă privind salariile plătite angajaților și să achite corect impozitele. Dacă nu se vor conforma, vor ajunge pe lista agenților economici care vor fi supuși verificărilor, la a doua etapă a campaniei. Startul etapei a doua va fi dat în lina iunie.
Nicoleta Nemerenco a precizat că pentru diminuarea sumei contribuțiilor sociale datorate – sancțiunea este dublă sumei diminuate, iar pentru diminuarea sumei contribuțiilor obligatorii de asistență medicală – sancțiunea este egală cu suma diminuată. Totodată, pentru fiecare persoană care activează în companie și nu este angajată oficial se aplică amendă de la 210 la 300 de unități convenționale. În cazul în care se stabilește că salariile au fost achitate fără a fi reflectate integral în dările de seamă și în documentele de evidență contabilă, persoana juridică riscă o amendă de la 1000 la 1500 de unități contravenționale.
Și angajații care acceptă salarii „în plic” au de suferit. „Ei riscă să fie privați de dreptul la asistență medicală, la o viitoare pensie decentă. Și, desigur, poziția persoanei care acceptă salariul „în plic” este foarte nesigură într-o companie”, a subliniat Nicoleta Nemerenco.
Potrivit datelor SFS, în anul 2017 au fost depistate 137 de cazuri de achitare a salariilor „în plic”.
Potrivit unui studiu, ponderea persoanelor care dețin un loc de muncă neoficial în Republica Moldova ar constitui 36,35% din totalul persoanelor ocupate. Cel mai înalt nivel al muncii nedeclarate se atestă în agricultură, transport, industrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"