NordNews
Avem ce spune

Și ei pot fi dependendenți de internet. Bătrânii din Bălți au pus mâna pe gadgeturi

Internetul a schimbat lumea și oamenii. Nici pensionarii nu mai sunt ca odinioară. Unii nu mai stau la taclale cu vecinii, ci în fața calculatorului. Joacă online, privesc filme, ascultă muzică și, cel mai important, comunică cu cei dragi, aflați la mii de kilometri distanță.

„Ce faci acuma? Rezolv un rebus japonez. Aici lucrez cu cifrele și trebui să concentrez memoria.”

Pentru Maria Postolovschi, în vârstă de 74 de ani, calculatorul și internetul îi sunt cei mai buni prieteni. Pensionara comunică cu cei dragi aflați peste hotare și își petrece timpul liber eficient și distractiv.

„Am făcut aici cursuri pentru pensionari. Eu mă folosesc mai mult de Skype, dar aici la cursuri am învățat mai multe. Acum eu nu lucrez, stau acasă, mai ales acuma în pandemie, pot să stau și câteva ore la calculator și nici nu observ. Sigur e benefic, viciile deja le facem noi singuri.”, a declarat Maria Postolachi, pensionară

Bătrânii spun că la început le-a fost destul de dificil să navigheze pe internet, însă au învățat destul de repede. Ei vin cu regularitate la Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu”, unde au acces gratuit la internet.

„Prima cunoștință cu internetul a fost când nepoțica mea și-a luat calculator. Totul era nou și îmi era foarte greu. Utilizez internetul regulat, dar eu mai mult mă folosesc de Skype. Vorbesc cu rudele, urmăresc unele emisiuni în google.”

„În primul rând, am învățat să stau pe ok.ru. Acolo am prieteni, din Germania, Belarus, Moscova, ne sunăm, trimitem mesaje. ESTE lucru foarte benefic, acolo sunt multe lucruri noi, rețete, o emisiune care deja a fost difuzată la TV și nu am reușit să o văd, o caut pe Yandex și mă uit.”

Pensionarii recunosc că acum nu-și pot imagina viața fără internet.

„Dacă tu știi cum să te folosești de internet, este foarte bine, dacă îți dezvolți personalitatea, dar dacă urmărești doar ce fac alții, nu e folositor. Trebuie să te dezvolți intelectual. Acum sunt niște timpuri, când fără internet nu poți.”

„Foarte interesant, plăcut și foarte folositor. Noi cunoștințe, interese noi, noi persoane.”

Aventura bătrânilor a început odată cu serviciul de alfabetizare digitală pentru vârstnici în cadrul proiectului „Novateca”, implementat încă în anul 2014.

„Toate persoanele care veneau la noi vroiau să cunoască în primul rând Skype-ul. Noi acum luăm doar câte o persoană, facem sesiuni individuale, din cauza pandemiei nu îi adunăm. Tematica este foarte diversă, începând cu cunoașterea calculatorului, teme pentru recreere și foarte multe teme pentru sănătate. ”, a spus Nina Gherman, bibliotecară.

Din anul 2014, aproape 400 de pensionari din Bălți au beneficiat de servicii pentru alfabetizare digitală. Cursul durează două săptămâni și este gratuit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"